Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínában továbbra is gőzerővel dolgoznak a károk enyhítésén

Szöveg: mti/MR/honvedelem.hu |  2008. május 15. 8:40

A kínai hadsereg ejtőernyőkkel próbálja meg a segítséget eljuttatni Szecsuán (Sichuan) tartomány földrengés sújtotta térségeibe sajtóértesülések szerint. Mihelyst az időjárás megengedi, élelmiszert és gyógyszert dobunk le Jinhsziuba (Yinxiu) – közölte a tartományi székhely, Csengtu (Chengdu) katonai körzetének parancsnoka az Új Kína hivatalos hírügynökség jelentése szerint.

A város Vencsuan (Wenchuan) járásban található, ahol a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű hétfői földrengés epicentruma volt. A katonai hatóságok már kedden egy ejtőernyős alakulatot küldtek a helyszínre, de a rossz idő miatt nem tudták bevetni őket. A légierő helikopterei mintegy 12,5 tonna segélyt és a mentéshez szükséges felszereléseket szállítottak Szecsuán tartományba.

Kedden mintegy 20 ezer fős erősítést vezényeltek a térségbe, őket szerdán 30 ezer másik katona követi, akik légi úton, vasúton, közúton, sőt gyalog próbálnak meg eljutni a katasztrófa sújtotta övezetekbe.

“Összesen 100 ezer rendőr és katona vesz részt a Kína délnyugati részét sújtó földrengés áldozatainak mentésében" – mondta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő.

 Közben a hadsereg szóvivője bejelentette: a földmozgás epicentrumának közelében több várost a földdel tett egyenlővé a természeti csapás, ezeken a településeken gyakorlatilag egyetlen épület sem maradt épségben. A tartományban általános mozgósítást rendeltek el.
Eddigi hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok száma 12 ezer.

A kínai Vöröskereszttel egyeztetve segít a Baptista Szeretetszolgálat a földrengés sújtotta térségben. Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató az MR1-Kossuth rádiónak elmondta: a szervezet humanitárius segélyt nyújt, a mentésben nem vesznek részt. Egy olyan településen segítenek a túlélőkön, ahol a 10 ezer lakosból csak 3 ezren maradtak életben. A Bangkokban várakozó kutatócsapatról Pavelcze László azt mondta: ha ma sem kapnak beutazási engedélyt Mianmarba, elindulnak haza.