Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai katonakutatók az internetháború veszélyeire figyelmeztetnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 4. 12:20

Az arab forradalmak mögött az Egyesült Államok internetes befolyását látják és Kína „internet-szuverenitásának” védelmére, az internetháborúra való felkészülésre figyelmezettek a kínai hadtudományi akadémia kutatói egy június 3-án, pénteken megjelent újságcikkben.

Az arab országokban az elmúlt időszakban tapasztalt számítógépes támadások, a kormányok megdöntését célzó internetes műveletek forrása az Egyesült Államok – feltételezi a Kína egyik vezető újságjában, a kínai ifjúsági napilapban közölt cikkében két kutató Je Cseng (Ye Zheng) és Csao Pao-hszian (Zhao Baoxian).

„Újabban egyfajta internet tornádó söpört végig a világon … komoly nyomot hagyva maga után és megrázkódtatva a földgolyót. Mindezek mögött Amerika árnyéka rejlik" – írják a szerzők. Egyúttal arra figyelmeztetnek, hogy az internetháború felélénkülését nem nézheti tétlenül – anélkül hogy maga is felkészülne – egyetlen nemzet, vagy hadsereg sem.

A szerzők úgy vélik, az internetháború az információs kor terméke, hatása rendkívül pusztító lehet, veszélyezteti a nemzetbiztonságot, és az állam létét. Kínának tudatnia kell a világgal a maga elvi álláspontját az „internethatár" fenntartásáról, meg kell védenie „internet-szuverenitását", össze kell fognia a világháló békés használatáért, egy egészséges, rendezett internetes környezetért – olvasható a cikkben.