Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai tankok Szudánban

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 25. 6:46

Kínai Type96-os tankok jelentek meg Szudánban, ami egyértelmű jele annak, hogy Kína Afrikába is exportált modern tankjaiból. Az 50 tonnás 96-os típus, ami modern szenzorokkal és elektronikával is fel van szerelve, 3 fős személyzettel üzemel.

A 90-es sorozatú tankok kínai fejlesztésűek, melyből megközelítőleg 2500 darab van szolgálatban (ennek körülbelül kétharmada tartozik a 96-os típusba). További 700 darab van szolgálatban a 79-es és a 80-as típusokból, de a legtöbb kínai tank (körülbelül 5000 darab) az 59-es típusba tartozik.

A szóban forgó változatokat az orosz T-54-esek alapján korszerűsítették, melyek nyugati fegyverekkel és modern elektronikai eszközökkel is fel vannak szerelve. A nem korszerűsített 59-eseket leselejtezik, ami azt is jelenti, hogy ebből a típusból a következő években már jóval kevesebb lesz szolgálatban.

Egészen mostanáig Szudánnak körülbelül 200 darab tankja volt, főleg kínai, 59-es típusú harckocsik. Ezen kívül 92-esekkel is találkozhatunk az afrikai országban, amely nagyban hasonlít az amerikai Strykerre.

Kína nagy hangsúlyt fektet arra, hogy semmilyen információ ne kerüljön nyilvánosságra saját fejlesztésű tankjairól. Legmodernebb harckocsijának a 98-as és 99-es típus számít, ami az amerikai M-1-es korábbi változataihoz hasonlítható.

Címkékharckocsi