Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínától vásárol kiképzőgépet az Egyesült Arab Emírségek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. március 29. 19:36

Az Egyesült Arab Emírségek védelmi minisztériuma a napokban közölte, hogy hamarosan egy tucat L-15-ös modern, haladó kiképző repülőgépet vásárol Kínától, opcióként pedig a jövőben továbbiak beszerzésére is lehetőség nyílik.

l-15-2

A bejelentésre egy háromnapos közös szakmai kiállítás végén került sor, amely egyesítette a pilóta nélküli rendszerek kiállítását (UMEX) a szimulációs és képzési kiállítással (SIMTEX) Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emírségekben.

„Az Egyesült Arab Emírségek védelmi minisztériuma szándéknyilatkozatot adott át a kínai CATIC vállalatnak 12 darab L-15 repülőgép vásárlására, és szándékában áll további 36 repülőgép beszerzése a jövőben. Az L-15 egy fejlett, könnyű kiképző-harci repülőgép, és az egyik legújabb technológia ezen a területen” – nyilatkozta Abdulnaser Al Humeidi, az Egyesült Arab Emírségek légierejének ezredese, az UMEX és a SIMTEX kiállítás hivatalos szóvivője.

A védelmi minisztérium közölte, hogy az ügylet értékét a jövőben hozzák nyilvánosságra, azonban a korábbi jelentések szerint az L-15-ösök ára darabonként várhatóan 10 és 15 millió dollár között lesz.

l15_

A katonai üzleti kapcsolatok az Egyesült Arab Emírségek és Kína között 2017-ben kezdődtek, amikor Abu Dhabi ismeretlen számú kínai Wing Loong II pilóta nélküli légi támadójárművet (UCAV) vásárolt. A döntésre állítólag azután került sor, hogy az Egyesült Államok megtagadta UCAV-k eladását az Egyesült Arab Emírségeknek, hogy ne használhassák azokat az iráni támogatású jemeni milíciák elleni háborúban.

Az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok megszakadtak, miután a Biden-kormány leállította az előző Trump-kormányzat által aláírt 23 milliárd dolláros megállapodást az Öböl-menti állam F-35-ös harci repülőgépeinek, precíziós csapásmérő fegyvereinek és MQ-9B UAV-jainak eladásáról.

A Hongdu L-15 Falcon (JL-10) egy szuperszonikus könnyű kiképző-harci repülőgép, amelyet a kínai Hongdu Aviation Industry Corporation tervezett és gyártott. Formája nagyon hasonlít az orosz Jak-130-hoz, ami érthető, hiszen a Jakovlev tervezőiroda közreműködött a platform fejlesztésében. A repülőgép modernebb változata, az L15B passzív elektronikus pásztázó radarral (PESA), RWR és IFF érzékelőkkel, valamint kilenc fegyverfelfüggesztési ponttal büszkélkedhet a 3,5 tonnás teherbíráshoz. Jelenlegi felhasználói közé tartozik Kína, Zambia és Etiópia.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika