Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kinyílik a püspökség ajtaja

Színes programokkal várja az Ordinariátus az érdeklődőket

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: archív |  2023. szeptember 9. 11:52

A HM Katolikus Tábori Püspökség idén első alkalommal vesz részt az Ars Sacra Fesztiválon szeptember 18–21. között Budapesten. A rendezvényről és a programokról Berta Tibor dandártábornokkal, katolikus tábori püspökkel beszélgettünk.

642eb10d958f3605803319

„Az Ars Sacra, azaz a szakrális művészetet célja, hogy az egyház megmutassa – különösen egy olyan korban, amelyet sokan értékvesztettnek neveznek – azokat az értékeket, kincseket, különböző képzőművészeti alkotásokat, amelyek az értékeinket képezik, ugyanakkor fölsejlik bennük a szépség” – világított rá Berta Tibor dandártábornok. Az idei fesztivál mottói: „Keresd a békét!” „A béke mindenekelőtt a szívben kezdődik!”

„Néhány évvel ezelőtt ez volt a jelmondata a franciaországi Lourdes-ban megrendezett Katonai Nemzetközi Zarándoklatnak is. A béke keresése napjainkban is nagyon aktuális és fontos téma” – mondta a dandártábornok.

A Katolikus Tábori Püspökség most először, de nem utoljára vesz részt a rendezvénysorozaton.

„Nagyon sokszor gondolkodtam már, hogy miként lehetne kinyitni a Katonai Ordinariátus ajtaját a nagy közönségnek. Ez a pár nap remek lehetőséget nyújt számunkra, hogy megismertessük a civilekkel a hivatásunkat és szolgálatainkat. Ugyanis mi kuriózumnak számítunk: egyházi intézményként, de ugyanakkor katonai szervezetként működünk. Ezt szeretnénk bemutatni a civil társadalomnak azáltal, hogy közelebb hozzuk számukra a honvédséget” – hangsúlyozta a dandártábornok.

index2020

A püspökség látványos, érdekes és zenés programokkal készül, amelyre nagy szeretettel vár minden kedves érdeklődőt. Szeptember 18-án, délután 14 órától két rendkívül izgalmas fotókiállítást tekinthetnek meg a tábori püspökség épületébe látogatók. Az egyiken Benedek Mária alezredes, amatőr fotós képei tárják a látogatók el a teremtett világ szépségeit. A másik kiállításon pedig Kazi Antal, a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió operatőrének a lourdesi Katonai Nemzetközi Zarándoklatokon készült fényképeit nézhetjük meg. A kiváló fotók megtekintése után, „Utak – életek – feladatok, avagy ’túlélés’ emberi módon” című előadásában Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője mesél itthon és külszolgálatban eltöltött éveiről. A színes programokat délután 16 órától az MH Központi Zenekar, a magyar katonazene egyik legnagyobb szakmai múlttal rendelkező fúvószenei együttese zárja. A zenekar rézfúvós kvintettjének műsorát a püspökség épülete előtt, a Szabadság téren hallhatják az érdeklődők.

Az idei Ars Sacra Fesztiválon 11 műfajban 400 ingyenes programmal várják a közönséget. A sok helyszín mellett 140 templomban lesznek különböző fesztivál programok, ahol főként a zenének jut a főszerep.

A rendezvény eseményeiről bővebb információt https://ars-sacra.hu/fesztival-programok oldalon találnak.