Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kirgizisztán Bakijev kiadatását követeli

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 21. 13:04

A Fehéroroszországba távozó Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök kiadását követelte a közép-ázsiai köztársaság ideiglenes miniszterelnöke, akinek kormánya szeretné bíróság elé állíttatni az egykori „bűnöző” államfőt. Roza Otunbajeva szerdán ismertetett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Bakijevnek sok emberélet szárad a lelkén.

„Kirgizisztán lakossága nem fogadhatja kedvezően azt a hírt, hogy egy ilyen ember Fehéroroszországba érkezett, sok emberélet szárad a lelkén. Mindazok, akik szenvedtek, úgy gondolják, hogy ez a szadista a világon sehol sem találhat menedékre. Ezt a bűnözőt ki kell adni országunknak. Ha ez nem történik meg, marad az Interpol" – mondta Otunbajeva a nemzetközi körözés lehetőségére utalva.

A kirgiz ideiglenes kormány bíróság felelősségre akarja vonatni Bakijevet, akit heves kormányellenes tüntetések késztettek a hatalomból való távozásra. A tüntetők és a rendfenntartók áprilisi összecsapásaiban 85 ember életét vesztette.

Bakijev április 15-én a szomszédos Kazahsztánba távozott, ahol nemzetközileg összehangolt tárgyalások eredményeként aláírta lemondását. Bakijev hollétét az elmúlt napokban rejtély övezte, mígnem Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden a minszki parlamentben bejelentette: Bakijev hétfő este néhány családtagjával együtt „vendégként" Fehéroroszországba érkezett.