Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panamai teherhajót raboltak a kalózok

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 21. 12:50

Szomáliai kalózok elraboltak szerdán az Ádeni-öbölben egy panamai zászló alatt közlekedő, libériai tulajdonban lévő teherhajót 21 főnyi, Fülöp-szigeteki legénységgel a fedélzetén – közölte a Kelet-afrikai Tengerészeti Segélyprogram. A hajó még azelőtt tudott vészjelzéseket leadni, hogy négy kalóz a fedélzetre jutott, és elvágta a kommunikációt.

Andrew Mwangura, a kenyai központú segélyszervezet képviselője elmondta, hogy a Voc Daisy nevű hajót a kora reggeli órákban kerítették hatalmukba a kalózok az ománi Szalála kikötővárostól mintegy 190 mérfölddel (350 kilométerrel) délkeletre.

A szomáliai kalóztevékenység miatt a térségbe vezényelt európai uniós haditengerészeti erőnek (EU NAVFOR) az MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye szerint a – görög Szamarcisz cég által üzemeltetett – hajó legénysége biztonságban van, és az EU NAVFOR figyelemmel kíséri a fejleményeket.

A 47 ezer tonnás teherhajó az egyesült arab emírségekbeli Ruaiszból tartott az „ajánlott nemzetközi tranzitfolyosó" (IRTC) felé, ahol már hadihajók védik a Szuezi-csatorna felé haladó hajókat – olvasható a közleményben.