Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi hadgyakorlat Kecskeméten

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. április 21. 12:28

Április 26. és május 7. között nemzetközi gyakorlatot rendeznek a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A Load Diffuser 2010 célja, hogy a magyar pilóták tapasztalatokat szerezzenek és osszanak meg más típusú repülőgépekkel közös repülések során, továbbá képesek legyenek a NATO-ban alkalmazott harceljárások végrehajtására.

A gyakorlaton
magyar részről JAS–39 Gripen, MiG–29 Fulcrum
vadászrepülőgépek, illetve különböző légvédelmi rakétaeszközök vesznek
részt; míg nyolc F–16 típusú vadászrepülőgép az Egyesült Államok Ohio-i
Nemzeti Gárda 178. Vadászrepülő Ezredét képviseli. Korábban, két évvel
ezelőtt már sor került hasonló gyakorlatozásra.

Akkor a Louisiana Nemzeti Gárda F–15 Eagle típusú gépei vettek részt a közös légi műveletekben.
A közös repülőkiképzésre érkezett amerikai repülőgépek és azok személyzete tökéletes partner a gyakorlatnak otthont adó magyar fél számára, hiszen együttműködésüknek köszönhetően lehetőség nyílik a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek önállóan és kötelékben végrehajtott begyakorlására, illetve a légvédelmi irányító egységek gyakoroltatására.

Az Egyesült Államok is fontosnak tartja, hogy folyamatosan részt vegyen ezen a gyakorlaton, hiszen ez is egy kiváló alkalom a Magyarországgal való együttműködésre, és így együtt erősítik a szövetségi képességeket a közös biztonsági érdekek mentén.
A gyakorlat során a résztvevő állomány a repülési feladatokra kijelölt légtereket használja. Ez a két hét során az alábbi nagyvárosok térségét érinti: a nyugati országrészben Pécs, Kaposvár, Baja, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Keszthely, Szombathely, míg keleten Eger, Miskolc, Debrecen, Füzesabony, Kazincbarcika, Hajdúszoboszló.
Mind az alakulat, mind a gyakorlaton részt vevő amerikai fél repülőgép-vezetői szigorú – polgári és katonai – előírások, szabályok szerint hajtják végre a repülések tervezését és végrehajtását.

A pilóták a gyakorlat teljes időtartama alatt betartják a repülésekre vonatkozó előírásokat, így az ilyen esetre vonatkozó magassági korlátokat is. A bázis vezetése nem csak a környéken élőket figyelmeztette az elkövetkezendő időszak várható zajterhelésére, hanem a különböző sportrepülő szakosztályokat, illetve a civil repülés szegmenseit is megkereste a várható légtérkorlátozásokkal kapcsolatban.

A Kecskeméten megrendezésre kerülő gyakorlatra az Ohioi Nemzeti Gárda 8 darab F-16-ossal és a hozzájuk tartozó kiszolgáló személyzettel érkezik. Az ohióiak már 2001-ben is ellátogattak Magyarországra, az akkori gyakorlat alatt Taszárra települtek.

1595900448
 

A légterek pontos elhelyezkedése és az igénybevétel ideje aHungarocontrol oldalán található.