Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiszabadítói végezhettek a brit tússzal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 12. 6:40

Valószínűleg a kiszabadítására érkező amerikai alakulat végzett véletlenül péntek éjjel a brit tússzal, akit Afganisztánban raboltak el, mondta David Cameron brit kormányfő. Az afganisztáni segélyprogramokat koordináló Linda Norgrove-ot három afgán kollégájával együtt szeptember 26-án rabolták el ismeretlen fegyveresek Kunár tartományban.

A három afgánt később elengedték, a brit nőt viszont az északkeleti országrészbe vitték.

A hétvégén az amerikai hadsereg hírszerzési értesülések alapján, a tárgyalást javasoló törzsi vezetők tiltakozása ellenére egy 150 fős kommandós egységével próbálta kiszabadítani a skót túszt, ám az akció közben Linda Norgrove meghalt.

Az első hírek arról szóltak, hogy a túszt az egyik emberrabló ölte meg robbanóövét működésbe hozva amikor meglátta a közeledő amerikaiakat. Az ügyet nagy terjedelemben tárgyaló hétfői brit lapok is tényszerűen ezt az értesülést közölték.

David Cameron azonban azt mondta, hogy az akció időközben ismertté vált részletei azt valószínűsítik, hogy Linda Norgrove-ot egy amerikai katona által használt kézigránát ölhette meg. Cameron hozzátette ugyanakkor, hogy ezt hivatalosan még nem lehet megerősíteni. Az amerikai és a brit katonai hatóságok együtt vizsgálják a történteket.

Londoni sajtóértesülések szerint az amerikai rajtaütéshez Cameron és William Hague brit külügyminiszter is hozzájárulását adta a rendelkezésre álló hírszerzési értesülések alapján. A brit lapok úgy tudják, hogy a túszejtőkkel tárgyaló helyi közösségi vezetők az akció előtt türelemre intették az amerikai parancsnokokat, mivel úgy látták, hogy tárgyalással is el lehetne érni a brit nő kiszabadítását. Cameron szerint azonban Norgrove élete elrablása óta folyamatosan “súlyos veszélyben" volt, ezért döntöttek a szabadító akció mellett.

David Petraeus, az afganisztáni amerikai és NATO-erők parancsnoka vizsgálatot rendelt el a haláleset tisztázására.