Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló katonai együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 21. 12:15

Portugália és Románia kiváló katonai együttműködését méltatta Marcelo Rebelo de Sousa portugál és Klaus Iohannis román államfő december 20-n, kedden Caracalon, ahol közösen látogatták meg a dél-keleti többnemzetiségű NATO-dandár kiképző központját.

A dél-romániai városban teljesít szolgálatot - román és észak-macedón csapatokkal közösen - a portugál szárazföldi erők egyik kontingense. De Sousa a katonákhoz intézett beszédében kiemelte: Portugália a nemzetközi missziókba küldött katonái révén szolidaritását fejezi ki észak-atlanti partnereivel, olyan körülmények között, amikor az Ukrajna elleni „brutális, elfogadhatatlan orosz invázió” komolyan fenyegeti egész Európa stabilitását és biztonságát.

Minden, ami az Észak-atlanti Szövetséget aggasztja, az Portugáliát is aggasztja: ezért küld katonákat a nemzetközi jelenlét megerősítése érdekében a NATO keleti szárnyára, Romániába - mutatott rá a portugál államfő. De Sousa szerint országának kiváló a katonai együttműködése Romániával, amit az utóbbi években a közös légtérvédelmi járőrözéssel, közös kiképzésekkel, az együttműködési képesség fokozását, és a készenlét növelését célzó közös gyakorlatozással mélyítettek el.

A román elnök köszönetet mondott a NATO keleti szárnya védelmét és elrettentő képességét erősítő portugál katonai jelenlétért, amely szerinte a védelmi szövetség összetartását és eltökéltségét bizonyítja az Ukrajna elleni orosz invázió közepette. Iohannis külön megköszönte a román légierő korszerűsítéséhez nyújtott portugál segítséget, arra utalva, hogy országa Portugáliától vásárolta első F-16-os harci repülőgépeit, a román pilóták kiképzéséről pedig a portugál légierő gondoskodott.

Románia ugyanakkor támogatja a NATO déli szárnyának védelmét és elrettentő képességét erősítő intézkedéseket is, a szövetség teljes területének 360 fokos védelméről szóló koncepció alapján - hangoztatta a román államfő.