Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivizsgálják a kirgizisztáni zavargásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 23. 8:39

Már a jövő hónapban megkezdődik a júniusi kirgizisztáni zavargások nemzetközi vizsgálata – jelentette be csütörtökön Biskekben Kimmo Kiljunen, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének közép-ázsiai megbízottja.

Eközben az EBESZ állandó tanácsa csütörtöki bécsi ülésén jóváhagyta, hogy Kirgizisztán déli részére 52 fős rendőri tanácsadó csoportot vezényeljenek ki. A feladatuk az lesz, hogy segítsék az etnikai feszültségek enyhítését, és kirgiz kollégáikat tanácsokkal lássák el a helyzet kezelését illetően.

Kiljunen a Roza Otunbajeva ideiglenes elnökkel folytatott megbeszélésen bemutatta azokat a terveket, amelyek alapján feltárnák, hogy mi vezetett az etnikai alapú erőszak kirobbanásához. Egyelőre nem tudni, hogy mely nemzetközi szervezetek vennének részt a kérdéssel foglalkozó bizottságban.

Elmondta, már felkérték a Független Államok Közösségét (FÁK), hogy vegye ki részét a testület munkájából. Úgy vélekedett, hogy van készség az együttműködésre a FÁK részéről.

A kirgiz fővárosban a nap folyamán 150-200 ember tiltakozott az ellen, hogy az EBESZ rendőröket küldjön Dél-Kirgizisztánba a zavargások utáni helyzet megfigyelésére.

Kirgizisztán először a Moszkva befolyása alatt álló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét kérte fel, hogy küldjön a térségbe rendfenntartó erőket, amit a szervezet elutasított, és csupán néhány fegyvertelen megfigyelőt menesztett a térségbe.

Az üzbég és a kirgiz lakosság közötti összecsapásokban több mint 300 ember meghalt és több ezer lakóhely vált a lángok martalékává. Moszkva és Washington is növekvő aggodalommal figyeli az eseményeket, mindkét országnak katonai támaszpontja van Kirgizisztánban.