Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kocsmában felejtette titkos információkkal teli laptopját a katonatiszt

Szöveg: Sun/Inforádió |  2008. február 12. 12:20

Titkos információkat – katonák és családtagjaik nevét, fegyverraktárak helyét – tartalmazó hordozható számítógépre bukkant az egyik brit bulvárlap, a Sun olvasója egy sörözőben.

A laptop kétszáznál is több katona személyes adatait tartalmazza, de szerepelnek rajta csapatmozgásokról, hadgyakorlatokról és fegyverraktárak helyszíneiről szóló információk is.

Nemcsak a katonák, hanem a feleségeik és gyermekeik nevei is ott vannak a gép merevlemezén. A megtaláló és a Sun munkatársai emellett kinevezési ajánlásokat és fegyelmi eljárásokról szóló javaslatokat is olvashattak a – nem titkosított – dokumentumok között.

A megtaláló, aki névtelen maradt, a laptopra a londoni Troy Club egyik asztala alatt bukkant rá. Már a számítógép tulajdonosát is sikerült azonosítani: Luke Badger kapitány volt annyira felelőtlen, hogy egy átmulatott éjszaka után a laptopja nélkül indult haza.

Az eset komoly fejtörést okozhat a brit védelmi minisztériumnak, amelynek vezetője, Sir Gus O’Donnell mindössze három hete szigorítást vezetett be: ezt a módosított szabályt szegte meg Luke Badger.

Az utóbbi hónapokban egymás után több adatkezelési botrány is kirobbant Nagy-Britanniában, ezért Gus O’Donnell megtiltotta a tiszteknek, hogy a nem titkosított információkat tartalmazó hordozható számítógépeket kivigyék az irodájukból.

A Sun munkatársai hamarosan visszajuttatják a laptopot a minisztériumnak, ahol ígéretet tettek az eset gyors kivizsgálására.