Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kódfejtés a Kutatók Éjszakáján

Szöveg: MH KIBP | Fotó: az alakulat és Snoj Péter archív felvételei |  2023. október 8. 11:17

Idén is hatalmas érdeklődés kísérte a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozatot, amelyhez rendhagyóan a Nemzeti Közszolgálat Egyetem is csatlakozott közel hatvan előadással.

IMG_20230928_064955

A kétnapos rendezvényen inspiráló, szórakoztató előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhetett a tudományos kutatás számos új eredményével.

Nem kisebb relikviával is találkozhatott a helyszínre látogató közönség, mint a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnokság (MH KIBP) büszkeségével, egy valódi Enigma kódológéppel, amelyet egy átfogó előadás keretében az alakulat parancsnoka, Pozderka Gábor ezredes és Rácz Olivér százados mutatott be.

enigma_2

A bemutató meglepetést is tartogatott a lelkes látogatóknak. A társszervekkel való sikeres együttműködés részeként két további készüléket is megcsodálhattak a tudományok iránt érdeklődők. A múlt és jövő technológiájának párhuzamait és különbségeit jól szimbolizáló kriptográfiai eszközöket ki is próbálhatta a közönség egy játékos feladaton keresztül.

A második világháborús titkosított kommunikációhoz hasonlóan, itt is két egyformán felszerelt és beállított eszközzel lehetett az üzeneteket kódolni és dekódolni. A vállalkozó kedvűek előre kódolt szövegek dekódolásával tehették próbára magukat. Az igazán kísérletezni vágyók pedig saját maguk által kitalált szövegek egyik eszközön történő kódolásával, majd másik eszközön történő dekódolásával tapasztalhatták meg, hogy milyen lehetett az eszközök korabeli használata.

enigma_3
Kapcsolódó cikkek
20210603-enigma (8)

Az Enigma rejtélye

2021. június 7. 7:21