Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly közel-keleti háborútól tart az uralkodó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 27. 6:59

A jordániai uralkodó arra sürgette vasárnap Barack Obama amerikai elnököt, hogy vállaljon erőteljesebb szerepet az izraeli-palesztin békefolyamatban. Egyúttal figyelmeztetett: újabb háború lesz a Közel-Keleten, ha a következő másfél évben nem történik jelentős előrelépés.

Az amerikai NBC televíziónak nyilatkozva II. Abdalláh király a térségbeli problémák gyökerének nevezte az izraeli-palesztin viszályt, és azt hangoztatta, hogy ha azt sikerül megoldani, az Egyesült Államoknak könnyebb dolga lesz Iránnal, valamint könnyebben bánik majd el az olyan radikális iszlamista csoportokkal, mint az al-Kaida.

“Ha a következő 18 hónapban nem lendítjük előre a folyamatot, s nem ültetjük tárgyalóasztalhoz a szemben álló feleket, újabb konfliktusra kerül sor Izrael és egy másik szereplő között" – mondta a hásimita uralkodó a még pénteken Washingtonban rögzített interjúban.

Hozzátette még, hogy sehova nem vezet, ha a megoldást a két érintettől, azaz Izraeltől és a palesztinoktól várják.

A rendezés “csak amerikai ernyő alatt, egy eltökélt amerikai elnökkel" születhet meg – mondta.

Egyiptom mellett Jordánia a másik arab ország, amely békeszerződést kötött Izraellel, s erős szövetségese a térségben az Egyesült Államoknak. Jordánia polgárainak többsége emellett palesztin származású, ami miatt az ammáni vezetés külön is érdekelt a békefolyamat folytatásában.