Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly nehézségek az amerikai légvédelemnél

Szöveg: JETfly |  2007. december 30. 7:56

A felszállási tilalommal sújtott F-15-ös flotta helyettesítése nagy fejtörést okoz az amerikai hadvezetésnek. Az USAF határozatlan ideig 450 darab F-15-öst tiltott le egy november eleji baleset következtében.

Ezt követően az egész flottára kiterjedő vizsgálat vette kezdetét, mivel a szakemberek komolyabb hibára gyanakodtak (többek között anyagfáradás, strukturális problémák). A kálvária tehát folytatódik, mivel a földre kényszerült F-15-ös flotta helyettesítése nem egyszerű feladat és szükségszerűen a légvédelem gyengülését okozza…

Az F-15-ösök fontos szerepet töltenek be az amerikai légvédelemben, hiszen főleg ez a típus felügyeli és biztosítja a 16 darab légvédelmi körzetet. Ezek a vadászrepülőgépek békeidőben is folyamatosan készültségben állnak, hogy mielőbb elfoghassák a légtérbe tévedő azonosítatlan kisgépeket vagy az egyéb, például eltérített repülőgépeket. Az F-15-ös flottát jelenleg nagyrészt – a légvédelemben szintén fontos szerepet betöltő – nemzeti gárdista F-16-osokkal igyekeznek helyettesíteni.

Az új F-22 Raptor is megoldást jelenthet, de időbe telik, míg ez a típus teljesen kiszorítja a jelenleg felszállási tilalommal sújtott repülőgépeket.

Ennek ellenére az illetékesek nyugalomra intenek, hiszen a napvilágot látott információk alapján nincs ok az aggodalomra, mivel a nemzeti gárda és a tartalékos alakulatok F-16-osai is bármikor bárhova időben odaérnek. A lehetőségekhez képest mindent megtesznek azért, hogy az Egyesült Államok légvédelme különösebb kellemetlenség nélkül vészelje át a kialakult helyzetet. Több állam is egymásra támaszkodik most légvédelmi ügyekben (Alaszka például a kanadai hadsereg segítségét veszi igénybe), továbbá egyes nemzeti gárda alakulatok az eddigieknél nagyobb területet biztosítanak: a Vermont Air National Guard az egész Észak-Keletet, a Minnesota Air National Guard a Hawaii területeket, míg az Illinois Air National Guard Louisianát támogatja. Érdekesség, hogy a történelemben először a California Air National Guard biztosítja az egész nyugati partot F-16-osokkal.