Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könnyebb lesz kijutni a felborult Hummerekből

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 11. 9:27

Az amerikai hadsereg felszereli az M1151-es típusú Hummerjeit – összesen körülbelül ötezer darabot – olyan ablakokkal, melyek veszélyhelyzet esetén megkönnyítik a menekülést.

Ezek felszerelése járművenként megközelítőleg 3700 dollárba kerül majd. Az új ablak – mely a korábbi golyóálló ablakot fogja helyettesíteni – beszerelése mindössze 1 órát vesz igénybe.

Az új ablak kinyitása mindössze 5 másodpercet vesz igénybe, melynek segítségével a katonák könnyebben jutnak ki a járműből, ha valamilyen okból az ajtó beragad, például ha a jármű felborul.

Az új ablak a tavalyi év során debütált a hadseregben, és mivel sok esetben életmentőnek bizonyult, az amerikai hadsereg a Hummereken is alkalmazni fogja.

A meglévő 115.000 darab Hummer 40 százalékát fogják lecserélni az új M1 151-es változatra, ami már páncélzatot is kapott. További újítás az erősebb felfüggesztés és a nagyobb motor, melyeknek köszönhetően az 560 kilogrammos páncél sem jelent komolyabb akadályt a jármű mozgékonyságában.

Legfontosabb azonban az a tény, hogy a páncélzat könnyen leszerelhető, melynek következtében a Hummerek sokkal hatékonyabban vethetőek be egy-egy feladatra.