Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország fejleszti rakétás alakulatait

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 11. 9:30

Az orosz fegyveres erők 2015-ig legalább öt dandár erejű tüzérségi alakulatot fel kívánnak szerelni az Iskander-M típusú rövid hatótávolságú harcászati rakétaindító komplexumokkal.

Ezek az alakulatok Oroszország nyugati felében fognak állomásozni, készen arra, hogy adott esetben csapást mérjenek a lengyelországi, sőt akár a cseh és németországi amerikai támaszpontokra is. A 9M723K1 (SS-26 Stone) típusú rakéták hatósugara akár az 500 kilométert is elérheti. Egy rakéta tömege 3,8 tonna, hasznos terhelése 480 kilogramm.

Az oroszok reményei szerint ezeknek a pontos és nagy csapásmérő erejű harcászati rakétáknak a jelenléte a kalinyingrádi körzetben elriasztja majd az amerikaiakat attól, hogy Lengyelországba telepítsék radarjaikat és ballisztikus-rakéta elhárító rendszereiket.

Az Iskander komplexumok által indított rakéták ellen szinte lehetetlen hatékonyan védekezni, hiszen már a mobil kilövőállások felfedezése sem egyszerű, ha pedig útjukra indultak ezek a jól manőverező és pontos rakéták, akkor nagyon nehéz őket lelőni. A rakéták a repülés teljes időtartama alatt irányíthatóak, és egy bonyolult röppályát leírva közelítik meg a célt, megnehezítve ezzel a felderíthetőséget.

Minden egyes mobil kilövőállás két rakétával rendelkezik.
Oroszország hű szövetségese Belorusszia is rendszeresíti az Iskander-E típust, melynek 280 kilométer a hatótávolsága.