Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könnyű löveg új utakon

Szöveg: honvedelem.hu / iho.hu |  2011. július 11. 20:11

Az Indiai Hadsereg 105 milléméteres könnyű lövege immár a Mil Mi-17-es szállítóhelikopter alatt is szállítható. Az 1980-as években állt hadrendbe az Indiai Hadsereg könnyű, 105 mm űrméretű lövege. Megalkotásakor még nem volt szempont a légi szállíthatóság, de ez mára megváltozott. Nem véletlenül, hiszen az Indiai Hadsereg logisztikai ellátása a közepes szállítóhelikopterektől függ.

A meglehetősen feszült indiai-kínai, illetve indiai-pakisztáni határvidéken a Himalája miatt nagy szerephez jutnak a Mi-17-esek. A jövőben a Jabalpurban lévő fegyvergyár mérnökeinek köszönhetően egy speciális, külső felfüggesztő kábelrendszerrel a 2100 kilogrammos tömegű 105 milliméteres löveget is képesek lesznek hordozni a szállítóhelikopterek. Így elkerülhető a hegyi öszvéres szállításnál kötelező szét- és összeszerelés, hiszen az állatokkal csak részegységenként lehet szállítani a tüzérségi fegyvert.

A rendszer a fejlesztők szerint használható az Indiai Haditengerészet Westland Sea King Mk.42-es helikopterén is.
Az új hámrendszer tesztelése befejeződött és a gyártó cég reményei szerint az első, komolyabb megrendelés már az idén megérkezhet a Védelmi Minisztériumtól.