Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas nyár

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. július 12. 7:04

„A július és az augusztus nem a szakmai csúcsra járatás ideje az intézményünkben” – szögezi le rögtön Gulácsi Attila, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója, kulturális ágazatvezető, amikor a honvedelem.hu az intézmény nyári programjairól érdeklődik. Ám a következőkből az is kiderül, igen kemény és sokoldalú munka jellemzi ezekben a hetekben, hónapokban is a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. tevékenységét.

„Összevonást tartottunk Gödön a klub üzletág kulturális szakemberei részére az elmúlt napokban" – tájékoztat Gulácsi Attila. „Ezen a helyőrségi klubigazgatók, népművelők, szakreferensek, könyvtárosok, marketingesek, azaz mintegy 40 fő vett részt. Mint világosan leszögeztük, alapelveink eztán is: nemzeti kulturális értékeink elsődlegessége, katonai hagyományaink ápolása, a közösségi élet szolgálata.
A kétnapos tanácskozás napirendjén szerepelt a társaság 2010. évi tevékenységének értékelése, valamint az idei esztendő még hátralévő feladatai" – folytatja az igazgató.

Emellett elhangzottak előadások is, például Tiszti eszmény és műveltség a Magyar Királyi Honvédségben címmel, dr. habil. Szabó Mária, a hadtudomány kandidátusától. Szó esett az alkotó- és előadó-művészeti tevékenységről a társaság intézményeiben Körtvélyessi Zsolt és Puskás István művészeti referensek előadásában. Kommunikáció és arculat címmel Farkas Kinga kommunikációs vezető tartott előadást, majd szakmai konzultációra került sor.

Mint megtudjuk, ami a nyári programokat illeti, a középpontban most a gyerektáborok állnak. Több jelenleg is tart, kettő pedig most fejeződött be. A kézműves és a military tábor egyaránt nagy siker volt, nemcsak azért, mert  negyvennél jóval többen jelentkeztek rájuk, de valóban hasznosak voltak. Nyár vég sor kerül még néhány táncművészeti táborra is, egyhetes időtartamban. „Már erre is csaknem minden hely elkelt" – mutat rá Gulácsi Attila, hogy ezúttal is pontosan mérték fel az igényeket.

Az igazgató így folytatja: „Július második felében rendezzük meg, immár tizenharmadik alkalommal a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft., a ZMNE Stratégiai és Védelmi Kutató Intézete és a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisír Gondozó Hivatal közös szervezésében, Szentesen, a Helyőrségi Klubban Tiszai Nemzetközi Euroatlanti Nyári Egyetemet. Az ez évi programban kiemelt szerepet szánunk Magyarország biztonságpolitikai helyzetének, hazánk uniós elnöksége tapasztalatainak. A képzés egyébként július 18-tól 22-ig tart, és helyszíne a Szentesi Helyőrségi Klub lesz. Örömmel mondhatom, hogy az egyetemi képzésre díjmentesen pályázhatnak az MH Ludovika Zászlóalj hallgatói, a jeles tanulmányi eredménnyel rendelkező HM-ösztöndíjasok, a most végző pályakezdő hivatásos katonák, pedagógusok, politológusok, szociológusok, történészek, könyvtárosok, muzeulógusok. Az előadások egyébként nyilvánosak, és 3000 forintos akkreditációs díj mellett szabadon látogathatók".

A ház egyébként július 10-én bezárta kapuit, és július 29-én fogad újra vendégeket. Ez idő alatt kerül sor az éppen esedékes karbantartásokra, felújításokra, az itt dolgozók többsége pedig már készül az őszi évadra, és a 2012-es esztendő tervezésével foglalatoskodik.
Az igazgató elmondja: „sok érdekes programunk lesz, ezek közül kiemelném a Honvédbanda szól a Stefánián című sorozatot, amely több előadásból áll majd. Folytatjuk a helyőrségi gálaesteket, színpadra lépnek a Lehet egy csillaggal több?! vetélkedő döntősei, győztesei, akiknek gálaműsorát minél több helyőrségben szeretnénk bemutatni, ahogy ígértük. Az idén zajló Liszt-év jegyében készülünk egy három előadásból álló koncertsorozatra is."

Elhangzik, hogy a jövőre vonatkozó terveik között szerepel az egyes helyőrségekben – például a szolnokiban – kiválóan működő tiszti kaszinók hagyományainak bővítése, erősítése. Ezek az alulról szerveződő, szorosan összetartozó és összetartó közösségek ugyanis jól szervezett társasági életet kínálnak a katonáknak és családjaiknak.
„Örömmel mondhatom, hogy jövőre Budapesten is lesz honvédbál, amely ugyancsak közösségerősítő hatású, és hosszú évtizedek katonai hagyományaira épül" – fejezi be tájékoztatóját Gulácsi Attila, aki szerint az ilyenkor különösen aktuális üdültetés kérdései megérnek egy külön cikket.

Ebben maradunk: folytatás tehát hamarosan, ha minden igaz, Balatonkeneséről…

Fotó: Archív