Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Srebrenica még mindig megosztja a bosnyákokat és a szerbeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 12. 8:07

Radovan Karadzic és Ratko Mladic már Hágában ül, de az igazságszolgáltatás lassú és részleges, mert a bűncselekmények sok száz elkövetője még mindig szabadlábon van – jelentette ki a srebrenicai vérengzés 16. évfordulóján, július 11-én, hétfőn Potocariban megtartott megemlékezésen Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai kollektív államfői testület bosnyák tagja.

1995. július 11-én, miután az ENSZ-védelem alatt álló Srebrenicát a boszniai szerb csapatok elfoglalták, a holland békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút kiválogattak, majd meggyilkolták őket.

Július 11. a Bosznia-Hercegovinát alkotó nagyobbik országrészben, a Bosnyák-Horvát Föderációban gyásznap, a kisebbik alkotórészben, a boszniai Szerb Köztársaságban, ahol Srebrenica és Potocari is található, munkanap. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke nem jött el a megemlékezésre, csak megbízott útján képviseltette magát.

A Beta belgrádi hírügynökség beszámolója szerint Izetbegovic annak a véleményének is hangot adott, hogy „a szerb nép nagyobbik része még kerüli a szembenézést az igazsággal".

A bosnyák politikus úgy vélte, hogy a srebrenicai mészárlás „sötét folt a nemzetközi közösség arculatán, és lyuk a parancsot kiadók és a bűncselekmények elkövetőinek lelkiismeretén".

Ivo Josipovic, Horvátország elnöke azt mondta a potocari megemlékezésen, hogy meg kell büntetni a srebrenicai mészárlás felelőseit, és „gyerekeinket a jóra kell nevelni, embertársaink szeretetére és védelmére kell tanítanunk őket, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek és milyen vallásúak". „A mi feladatunk az, hogy Európának ez a része a béke, egymás megbecsülésének a térségévé váljon, ahol az embereket az emberiességük és erényeik, nem pedig a nevük alapján ítélik meg" – tette hozzá a horvát államfő.

Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője szerint „vannak akik azt hajtogatják, hogy a gyilkosok nem is gyilkosok, az áldozatok nem is áldozatok, a halottak meg nem is halottak. Erre azonban rá fog cáfolni az igazság, ami felül fog kerekedni, még azok körében is, akik konokul bujkálnak előle" – hangsúlyozta Inzko, majd kiemelte: „Mladic már Hágában van. Az igazság lassan ugyan, de a végén csak győz".

A Srebrenicához közeli Potocariban körülbelül negyvenezer ember gyűlt össze a megemlékezésen, és hétfőn kora délután megkezdődött az újabb tömegsírokban talált 613 áldozat végső nyugalomra helyezése. Potocariban a most eltemetettekkel együtt 5137 srebrenicai áldozat maradványai nyugszanak. Az eltűnt személyek után kutató nemzetközi bizottság eddig valamivel több mint 6500 áldozatot azonosított, másfél ezret még keres.