Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszaknyitány - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. november 8. 10:50

Újabb mérföldkőhöz ért az Európai Védelmi Ügynökség által immáron hetedik alkalommal megrendezett helikopterharcászat-oktató tanfolyam (Helicopter Tactics Instructor Course – HTIC). Az Európában a szakterület legmagasabb szintű felkészítéseként számon tartott rendezvény gyakorlati részét („repülő fázisát”) először tartották Magyarországon.

MH_2021_11_borító

A HTIC keretében nemcsak a forgószárnyasok személyzeteinek legmagasabb szintű harcászati felkészítésére került sor, hanem a harcászati oktatók képzésére és kvalifikálására is. Ez az utóbbi kulcselemnek tekinthető, hiszen a HTIC alapvető célja, hogy olyan, az európai viszonylatban legmagasabb képzettséggel rendelkező, gyakorlott harcászati oktatókat biztosítson a tanfolyamhoz csatlakozó nemzetek számára, akik hazai és nemzetközi környezetben is képesek az ismeretek átadására, s ezáltal a közös helikopteres műveletekben szerephez jutó hajózók kvalitásainak bővítésére.

Az idei HTIC Portugáliában vette kezdetét, ahol a katonák négyhetes elméleti és szimulátoros oktatást kaptak („földi fázis”), majd egy rövid pihenőt követően indult a háromhetes hazai kurzus. Ennek keretében a magyar, a cseh, az osztrák, a portugál és a svéd helikopterek, illetve a cseh légierő három L–159 ALCA típusú kiképző és könnyű támadógépének hajózói az MH Pápa Bázisrepülőtérről indulva különféle manővereket és harcászati feladatokat végeztek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 12-én megjelenő számában!