Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerűsítés előtt a svéd Herculesek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 30. 11:17

Svédország légiereje már régóta tervezi rendszerben lévő Lockheed Martin C-130H szállítógép flottájánák avionikai modernizációját. Anders Silwer vezérőrnagy a napokban befejeződött párizsi légiszalonon mondta el, hogy a svéd Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) már kapott ajánlatokat, melyek tanulmányozása jelenleg is zajlik, döntés azonban még nem született a Herculesek modernizációjáról.

A Flightglobal MiliCAS adatbázisa szerint a svéd légierő nyolc darabos C-130 flottájából a legkorosabb példányt még 1965-ben szállította le a gyártó, legutóbb pedig 1981-ben vehettek át újabb öt Herculest. Stockholm korábban már tervbe vette a nyolc szállítógép korszerűsítését, azonban az USAF Boeing vezette C-130 avionikai modernizációs programjának költségei olyan mértékben megnövekedtek, hogy Svédország mégsem vágott bele a korszerűsítésbe.

A svéd légierő 842-es Herculese tankergépként vette ki részét a líbiai események kezdeti szakaszából, mely gép azóta már visszatért Svédországba, és jelenleg a svéd JAS-39 Gripen pilóták légi utántöltési képzésében alkalmazzák. A Gripenek továbbra is szerepet vállalnak Líbiában, azonban a szicíliai Sigonella légibázison állomásozó gépek járőrözési feladataik során légi utántöltést az USAF McDonnell Douglas KC-10, illetve az USA és Franciaország légierejének Boeing KC/C-135-ös tankergépeitől kapnak.