Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerűsítik az osztrák légierő Black Hawk flottáját

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. április 3. 17:49

Március 15-én vehette át első, korszerűsített S-70A Black Hawk helikopterét az osztrák légierő, mely jelenleg kilenc darabot üzemeltet a többfeladatú, közepes forgószárnyas típusból.

Austria_S-70

Az első modernizált S-70A-42 (6M-BC) a Bécs közelében található Tulln-Langenlebarn légibázisra érkezett vissza, ahol megtartották a hivatalos átadási ünnepséget is. Ausztria 2002 óta tartja hadrendben a népszerű típust, ami az elmúlt közel két évtizedben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így azok modernizációja sem maradhat el.

Ausztria még 2007-ben írta alá azt a több mint 40 millió dolláros szerződést, melynek keretein belül az Ace Aeronautics LLc végezheti a modernizációt mind a kilenc gépen. A most Ausztriába visszaérkező első gépet már 2019 októberében is fotózták a gyár Guntersville-i telephelyén N60RN ideiglenes lajstrommal. A felújítás során a helikopter megkapta többek között a korszerű Garmin G5000H avionikai rendszert (ACE DECK VL-60 videó), valamint sisakdisplay-t és mozgótérképes GPS navigációs rendszert is.

Friss hír az osztrák Black Hawk flotta kapcsán, hogy a jövőben beszereznek további példányokat, méghozzá három ex-jordán UH-60L-t közel 73 millió dollár értékben, az erről szóló szerződést 2020-ban írták alá a felek. Az érkező Black Hawk-ok a tervek szerint szintén részt vesznek az Ace Aeronautics LLC által végzett modernizálási programban.

austria_oelsk_s-70_cockpit
Címkékhaditechnika