Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel négyszáz katona szíve dobban egy ütemre

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: MH Altiszti Akadémia |  2021. július 12. 7:18

Az MH Altiszti Akadémián végzett altisztek szakmai pályafutásuk egyik meghatározó eseményére készülnek. Közel négyszáz katona tesz ünnepélyes esküt a Hősök terén, július 17-én, szombaton. Az altisztavatást megelőző felkészülésről és arról, miért választották a katonai hivatást, Kokovai Tibor szakaszvezetővel és Kovács Eszter őrvezetővel beszélgettünk.

Kokovai_Kovács_nyitó

„Azért szerettem volna katona lenni, mert világot akartam látni, amire a missziók során volt is lehetőségem, hiszen kétszer teljesítettem szolgálatot Koszovóban. Az is vonzott, hogy ez egy stabil munkahely. Az MH Altiszti Akadémiára azért jelentkeztem, mert a parancsnokom látta bennem azt a lehetőséget, hogy a legénységi pályát elhagyva altisztként folytassam tovább a katonai pályafutásomat. Szerettem volna új emberekkel találkozni, más alegységektől, más városokból vagy akár más országokból. Ez sikerült az évek alatt és az altisztté válás útján megismert kollégák iránt is pozitív érzéseim vannak. Szerencsére nagyon jó szakaszba kerültem” – mondta Kokovai Tibor szakaszvezető, az MH Egészségügyi Központ egészségügyi katonája. Azt is elárulta, milyen érzésekkel várja a közelgő ünnepséget.

„Az altisztavatás egy mérföldkő lesz az életemben, ezért izgatottan várom, hogy ott állhassak a bajtársaimmal a Hősök terén. Úgy gondolom, hogy nem adatik meg mindenkinek ebben az életben, hogy az ország egyik legimpozánsabb terén állhasson. Egy kicsit magaménak szeretném érezni, hiszen a Himnuszt is nekünk fogják játszani. Szeretném, hogy a feleségem és a kislányom ott legyen a lelátón” – avatott be a szakaszvezető, aki azt is elmondta, milyen változást hoz az életébe, hogy altisztté avatják.

Kokovai

„Egy állománykategóriával magasabb szintre lépek, ami még stabilabbá teszi a szervezethez való kötődésem, illetve anyagi szinten még nagyobb biztonságot nyújt” – árulta el.

Kovács Eszter őrvezető, az MH 25. Klapka György Lövészdandár leendő személyügyi altisztje többek között azért jelentkezett az altisztképzésre, mert szeretett volna fejlődni.

Kovács

„Szívesen szerzek új ismereteket. Szeretnék a későbbiekben tovább haladni az elkezdett úton és feljebb lépni a ranglétrán. Altisztként többet fogok dolgozni és nagyobb lesz rajtam a nyomás, mint a korábbi beosztásomban, de ez nem jelent problémát. Megtiszteltetésnek élem meg, izgalmakkal teli ez az út. A katonai hivatásban az is vonzott, hogy csapatban kell feladatot végrehajtani. Jó kapcsolat alakult ki azokkal, akikkel együtt készülök az altisztavatásra. Örülök mindenkinek, akit megismertem. Az elejétől kezdve összetartás van közöttünk, barátságok szövődtek. Végig kitartottunk egymás mellett és mindenben támogattuk a másikat. Ezzel a csapattal az utolsó héten is nagy élmény lesz együtt dolgozni. Az ünnepség biztosan büszkeséggel fogja eltölteni a családomat és engem is. A szüleim és a bátyám ott lesznek a lelátón, de a párom sajnos nem tud eljönni, mert külszolgálatot teljesít. Videón azonban megörökítik majd az eseményt. Szerintem az altisztavatás mindenki számára megható lesz. Amikor az emberek azt látják, hogy ilyen sok katona együtt mozog, az kiváltja belőlük az összetartozás érzését. Ereje van, felemelő” – mondta az őrvezető.

Az altisztek július 11-től kezdik meg a felkészülést az ünnepségre, ahol közel négyszáz katona fog együtt mozogni.

Kapcsolódó cikkek