Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel nyolcvan szovjet aknavetőgránát került elő Budapesten

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 16. 16:19

Az elmúlt hetekben többször szállítottak el nem kilőtt állapotú robbanótesteket az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái a budapesti Dózsa György út és a Műcsarnok - Kunsthalle Budapest között található zárt építési területről.

aknavető_tűzszerész (10)

Budapest ostroma a második világháború alatt ötvenkét napig tartott, melynek során megbecsülhetetlen mennyiségű lövedéket vetettek be egymás ellen a helységharcban résztvevő erők. A hadműveletet övező pusztítás nyomai ma már szabad szemmel szinte láthatatlanok, hiszen egyre kevesebb épület homlokzata hordozza magán a világégés korszakából származó lövések nyomait.

Azonban még mindig, évi több száz alkalommal vonulnak a tűzszerész katonák a fővárosban előbukkanó világháborús robbanótestekhez. Gyakran földmunkák során, rég nem használt földterületeken, vagy poros, elhagyatott padlásokról kerülnek elő a múlt veszélyes emlékei. De előfordulhat az is, hogy forgalmas közlekedési- vagy vasúti útvonalak, zsúfolt terek, illetve sportpályák alatt több mint 75 éve szunnyadó robbanótesteket emelnek földfelszínre a mélyből.

aknavető_tűzszerész (12)

Műszeres vizsgálatok során a budapesti Dózsa György út és a Műcsarnok - Kunsthalle Budapest között található zárt építési területről összesen 75 darab 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát került elő. A katonák - későbbi megsemmisítés céljából - elszállították a lövedékeket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.