Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel száz sebesült egy jemeni tüntetésben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 9. 14:51

Egy halálos áldozata és közel száz sebesültje van Jemenben a kormányerők kedd esti fellépésének a tüntetők ellen – közölték szanaai illetékesek. Rendőrök és civil ruhás biztonsági ügynökök kedd este tüzet nyitottak az Ali Abdalláh Száleh államfő távozását követelő tüntetőkre a szanaai egyetemnél. Korábbi hírek ötven sebesültről szóltak, de szerda reggel hírügynökségi jelentések már közel száz sebesültről írtak.

Egy tüntető a kórházban belehalt sebesüléseibe, s négynek válságos az állapota – közölték egy szanaai kórház orvosai. Az ellenzék szóvivője „mészárlásnak" nevezte a hatósági fellépést az egyetemisták békés ülődemonstrációja ellen.

A Saba állami hírügynökség egy törzsi vezetőhöz kapcsolódó fegyvereseket tesz felelőssé a történtekért, s a jelentésben az szerepel, hogy „három tüntető és három rendőr sebesült meg". A rendőrség keresi a fegyvereseket, hogy bíróság előtt feleljenek tettükért – jelentette a helyi hírügynökség.

Mintegy 30 ember vesztette életét eddig a jelenlegi államfő 32 éves uralkodása ellen január végén kezdődött tiltakozó megmozdulásokban. A múlt héten a fővárosban, Szanaában több százezren tüntettek az államfő lemondását követelve, de a kormány is meg tudott mozgatni százezer embert a maga oldalán. Az ellenzék egyebek között az államfő év vége előtti távozását követeli, amit ő hevesen elutasított. Az elnök kitart amellett, hogy 2013-ig szóló mandátumát követően nem jelölteti magát újra, és nem akarja a hatalom örökléses módon történő átadását sem.