Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lehet egy csillaggal több?!” – sajtótájékoztató

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. április 15. 16:37

A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft-nél (leendő új nevén: HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft.) tartottak sajtótájékoztatót április 15-én a jelenleg zajló, „Lehet egy csillaggal több?!” című, honvédségi tehetségkutató versenyről.

1595917227
Szászvári Lajos, a társaság ügyvezetője köszöntötte a sajtó képviselőit, és mutatta be röviden az intézményt. „A honvédséget, a katonákat és a honvédelmet szeretnénk tevékenységünkkel szolgálni, mert erre óriási igény van" – mondta az ügyvezető, aki mindjárt a tehetségkutató vetélkedővel szemléltette ezt. Mint elmondta, a „Lehet egy csillaggal több?!" vetélkedőre 114 szólista, csoport, együttes jelentkezett. A cél az volt, hogy felfedezzék a honvédség kulturális értékeit, azokat a tehetségeket, akik a katonai hivatásuk gyakorlása mellett valamelyik művészeti ágban kimagasló teljesítményre képesek. „Ezeket a tehetségeket be is kívánjuk mutatni a lehető legszélesebb nyilvánosságnak, hiszen büszkék lehetünk rájuk" – tette hozzá Szászvári Lajos.

1595917227
Körtvélyessy Zsolt színművész, a zsűri elnöke kijelentette: „Nagy öröm számomra, hogy ennyi gyémántot találtunk. Rengeteg tehetséget fedeztünk fel a Budapesten, Szolnokon és Győrben lezajlott három elődöntő során elénk kerülő 54 produkcióban."

Ezt erősítette meg Nagy Tamás, koreográfus, a zsűri egyik tagja, aki hozzátette: „Akadtak csiszolatlan gyémántok, akiket segítenünk kell a következő hetekben és voltak fellépők, akik olyan kész produkciókkal álltak színpadra, amihez nem tudtunk semmit hozzátenni."

Nagy Tamás hangsúlyozta, hogy nem elsősorban pénzkérdés a tehetségek felfedezése, felkarolása, és a velük való foglalkozás, mert az csak a jó szándékon, és az elkötelezettségen múlik.

Gulácsi Attila, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója azt mondta, a vetélkedő ékes cáfolata a „Fegyverek közt hallgatnak a múzsák" mondásnak, hiszen a 114 vetélkedőre benevezett közül 80 katona volt. Vers- és prózamondásban, hangszeres zenében, énekben, táncban, egyéb, más kategóriába nem sorolható produkciókban vetélkedhettek a résztvevők – hangzott el.

1595917227
„Szeretném elmondani, hogy az arra érdemes előadókat, művészeket minden lehetséges módon támogatni, segíteni kívánjuk a jövőben" – jelentette ki Gulácsi Attila, aki bejelentette azt is, hogy a döntőre kibővítik a zsűrit. Tagjai lesznek a jelenlegiek mellett: Aranyos Károly, a Honvéd Együttes igazgatója, Kocsi László alezredes, a HM TKHH szakreferense, és Szabó Imre százados, a HM Központi Zenekar zenekarvezetője.

Örömmel közölte az igazgató azt is, hogy elfogadta a fővédnöki tisztségre való felkérést Fodor Lajos, a tárca közigazgatási államtitkára, és igent mondott a védnöki felkérésre Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is.

A sajtótájékoztatót záró kérdések során az újságírók megtudhatták azt is, hogy az egyes alakulatok, szervezetek, intézmények parancsnokai, vezetői támogatták, segítették a vetélkedőre jelentkező katonák, közalkalmazottak felkészülését, utazását, elődöntőn való részvételét.

A „Lehet egy csillaggal több?!" döntőjére május 14-én délután 15 órától kerül sor Budapesten Honvéd Kulturális Központban. Ugyanitt tekinthetik meg az érdeklődők május 21-én, este 19 órától a honvédelem napja alkalmából, a legjobb produkciókból válogatott gálaműsort.

Fotó: Rácz Tünde