Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közmunkások a helikopterbázison

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. április 2. 20:01

A Magyar Honvédség három alakulata – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred valamint az MH Bakony Harckiképző Központ – pályázott sikeresen a kormány által meghirdetett közfoglalkoztatási programra. Szolnokon április 2-án, hétfőn Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnoka fogadta a közmunkásokat.

Harminc közmunkást alkalmaz április elsejétől október végéig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. Az alakulat és a munkaügyi központ négy hónapos közös munkával, több mint száz fő közül választotta ki a feladatra megfelelő személyeket, akik április 2-án, hétfőn írták alá a közfoglalkoztatási munkaszerződést.

1595933721
Lamos Imre dandártábornok ragaszkodott hozzá, hogy részt vegyen a „befogadón", ezért szabadságát megszakítva személyesen köszöntötte a bázis új dolgozóit.

Ezt követően dr. Hegedűs János alezredes, a bázis személyügyi főnöke tájékoztatta a munkára jelentkezőket a járandóságaikról és a velük szemben támasztott követelményekről, majd a munkaszerződések aláírása következett. A  közfoglalkoztatottak ezt követően munkavédelmi és tűzvédelmi foglalkozásokon vettek részt, majd átvették a munkaruhájukat és az egyéni védőfelszereléseiket.

Lamos tábornok a honvedelem.hu-nak elmondta: a bázisra jelentkezetteknek kicsit „nehezebb" körülmények között kell majd dolgozniuk, mintha az önkormányzat valamelyik cége alkalmazta volna őket: a precíz és pontos munka mellett ugyanis itt tudomásul kell venniük a szigorú alá- és fölérendeltséget, továbbá a rezsimrendszabályokat is be kell tartaniuk.

A helikopterbázis parancsnoka hozzátette: örült annak, hogy – a civil munkavállalóknak esetleg ijesztőnek tűnő feltételek ellenére – a megjelentek mindegyike aláírta a munkaszerződést.

A helikopterbázis közmunkásai naponta hat órát fognak dolgozni segédmunkásként. Munkakörük nincs iskolai végzettséghez kötve, havi bérük bruttó 53.850 forint. Életkoruktól és gyermekeik számától függően 10-16 nap szabadságot vehetnek majd ki a következő hét hónapban.

1595933722
Feladatuk az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis területének, illetve kerítésen kívül eső közvetlen környezetének a karbantartása, takarítása, az Alcsi Holt-Tisza partján, a bázis kerítése mentén található hulladék összegyűjtése, a repülőtér kerítéseinek javítása, a bázis parkjainak ápolása.

Alkalmazásuk időtartama alatt a bázis bármelyik objektumában adhatnak munkát nekik. Elvárás viszont velük szemben az, hogy a számukra előírt helyen és időben munkára képes állapotban jelenjenek meg.

Gondatlan károkozás esetén egyhavi átlagkeresetük feléig tartoznak anyagi felelősséggel, szándékosság esetén viszont a teljes kár megfizetésére kötelezhetők.

A közfoglalkoztatottak munkáltatója Szolnokon Lamos tábornok, a helikopterbázis parancsnoka, a munkájuk közvetlen felügyelete pedig a művelettámogató zászlóaljtól heti váltásban kijelölt személy hatáskörébe tartozik majd.

1595933722

Fotó: Papp Béla százados és a szerző