Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös biztonság- és védelempolitikai kérdések a lisszaboni miniszteri értekezleten

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. április 23. 22:10

Szigorú járványügyi intézkedések mellett tartották meg Lisszabonban az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozóját, ahol az Európai Unió közös biztonság-és védelempolitika reflexiós folyamatának is tekintett Stratégiai Iránytű dokumentum köré szervezett munkaműhely keretében áttekintették az uniós biztonság- és védelempolitika jövőbeli stratégiai irányait meghatározó kérdéseket. A találkozón Magyarországot Szabó István honvédelmi államtitkár és Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte.

Liszabon (1)

A 2020 novemberében kiadott, közös gondolkodás háttereként is szolgáló fenyegetettség elemzés elkészítése után, a munkafolyamat jelenlegi – stratégiai dialógus – fázisában a tagállamok által az EU közös biztonság-és védelempolitikájának hatékonyabbá tételéhez tett javaslatait egy magasszintű munkaműhely keretében vitatták meg a védelmi miniszterek.

Az április 23-i rendhagyó, miniszteri szintű találkozó illeszkedik a Portugália – a védelem terén is ambiciózus - Európai Uniós elnökségi programjába, melynek egyik fő célja az EU védelmi kezdeményezések koherenciájának és potenciáljának maximalizálása a Stratégiai Iránytűvel kapcsolatos munka előmozdításával. Portugália már korábban egyértelművé tette, hogy kiemelten fontosnak tartja a politikai döntéshozók közvetlen bevonását a tervezetten 2022 tavaszára elkészülő Uniós stratégiai dokumentum előkészítésének folyamatába.

Liszabon (2)
Liszabon (3)

Szabó István honvédelmi államtitkár felszólalásában hangsúlyozta: az EU közös biztonság-és védelempolitikájának 5-10 éves stratégiai céljait meghatározó reflexiós folyamat szükséges és időszerű, melyben Magyarország és szövetségeseink együttes célja, hogy a tagállamok vezetése mellett növeljük az európai védelmi kezdeményezések hatékonyságát. Hazánk érdeke egy cselekvőképes Európa, amely erősebb NATO-t is jelent, valamint képes biztosítani az állampolgárok biztonságát és reagálni a közvetlen szomszédságában kialakult kihívásokra, többek között a nyugat-balkáni régióban - tette hozzá az államtitkár. Az új típusú fenyegetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a kibervédelem területén is szoros, koordinált együttműködésre, valamint közösen indított projektekre van szükség.

A munkafolyamatot a védelmi tárcák vezetői feszített menetrend szerint folytatják, hiszen tervezetten a következő hetekben egy helyettes-államtitkári és két miniszteri szintű egyeztetésre is sor kerül majd, tovább segítve ezzel a közös, megvalósítható célok kijelölését Európa védelmének érdekében.

Liszabon (4)