Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös magyar-lengyel katonai együttműködés kezdődik

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László, Szabó Lajos zászlós |  2021. február 16. 21:02

Példaértékű a 30 éves múltra visszatekintő Visegrádi Négyek együttműködése – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután fogadta Mariusz Błaszczakot, Lengyelország nemzetvédelmi miniszterét február 16-án, kedden.

A lengyel küldöttség magyarországi látogatása Székesfehérváron kezdődött, ahol Mariusz Błaszczak, Benkő Tibor honvédelmi miniszter kíséretében, felkereste a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokságot (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C) és tájékozódott a szervezet eredményeiről, feladatairól, tevékenységéről.

Lengyel_nemzetvédelmi_miniszter_látogatása (9)

Ezt követően a két tárcavezető Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban folytatott plenáris megbeszélést, amelynek zárásaként Mariusz Błaszczak - a magyar-lengyel kapcsolatok erősítéséért köszönetet mondva - elismerésben részesítette dr. Kovács Vilmos ezredest, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokát, Kovács Ákost, a szolnoki RepTár ügyvezető igazgatóját, valamint Tomasz Jaskólskit, a múzeum operatív igazgatóját. Benkő Tibor - országaink együttműködésének fejlesztéséért és erősítéséért, valamint a közös célok elérése érdekében végzett példaértékű tevékenységéért - a Szövetségért Érdemjelet adományozta lengyel kollégájának.

Lengyel_nemzetvédelmi_miniszter_látogatása (31)

A lengyel delegáció magyarországi látogatása alkalmából Gyila Péter, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztályának vezetője, valamint Bogdan Pidanty ezredes, a lengyel Nemzetvédelmi Minisztérium Nemzetközi Katonai Ügyek Főosztályának vezetője aláírták a két nemzet 2021-es védelmi-katonai együttműködési tervét. A találkozót záró sajtótájékoztatón elhangzott: e tervezet 63 pontból áll, s a közös katonai gyakorlatokon túl - többek között – az oktatás, a képzés, a kiképzés és a hagyományőrzés területeken is közös munkát kezdeményez.

Lengyel_nemzetvédelmi_miniszter_látogatása (25)

A sajtótájékoztatón Mariusz Błaszczak a székesfehérvári látogatást említve aláhúzta: nagyon impozáns látványt nyújtott a többnemzeti parancsnokság, különösen amiatt, hogy milyen gyorsan alakult meg és állt működésbe. Kijelentette: hamarosan lengyel tisztek is csatlakoznak a közös munkához, amely lehetőségért köszönetét fejezte ki magyar minisztertársának.

„Amikor közösen érzünk felelősséget az európai népek békéjéért és biztonságáért, akkor rövid idő alatt is meg lehet valósítani a célkitűzéseinket és lehet képességeket építeni” – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hozzátéve: a közép-európai hadosztály szintű parancsnokságot keretnemzetekként Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország részére ajánlotta ki hazánk. Ugyanakkor elismerés illeti Lengyelországot, hogy fontosnak tartja ezt a szervezetet és katonákkal járul hozzá a működéséhez. „Nem önös érdekből építjük ezt a parancsnokságot, hanem az európai népek békéjének és biztonságának garantálásáért” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Lengyel_nemzetvédelmi_miniszter_látogatása (37)

Benkő Tibor példaértékűnek nevezte az idén 30 éves múltra visszatekintő Visegrádi Négyek együttműködését. Kiemelte: június végéig Lengyelország látja el az elnökségi feladatokat, amelyeket aztán júliusban hazánk fogja átvenni. A kiváló közös munka kapcsán megjegyezte: 2023-ban az Európai Unió Harccsoporton belül is megmutatkozik majd az együttműködés eredménye.

Mariusz Błaszczak a V4 országok kapcsolatának fontossága mellett kiemelte a lengyel-magyar együttműködést olyan területeken is, mint például a PESCO, azaz az Állandó Strukturált Együttműködés, illetve a lengyel vezetésű libanoni ENSZ-misszió, vagyis a UNIFIL.

A lengyel nemzetvédelmi miniszter szólt országa területvédelmi tartalékos rendszeréről is, amely kapcsán elmondta: az önkéntesek nagy segítséget jelentettek a koronavírus elleni küzdelemben is. Hozzátette: a területvédelmi alapú tartalékos szolgálati forma kapcsán megosztják tapasztalataikat hazánkkal is. A téma kapcsán Benkő Tibor úgy fogalmazott: a lengyel területvédelmi tartalékos rendszer élen jár, és kiváló példát mutat hazánk számára is. A tárcavezető rámutatott: Magyarországon már több mint 10 ezer önkéntes tartalékos szolgál, akik – lengyel bajtársaikhoz hasonlóan - kiválóan teljesítettek a COVID-19 járványhelyzet kezelésében is.

Lengyel_nemzetvédelmi_miniszter_látogatása (34)

Benkő Tibor mindezek mellett kiemelte a magyar-lengyel különleges műveleti felkészítések és a közös kibervédelmi tevékenységek fontosságát is, valamint köszönetét fejezte ki azért a lengyel felajánlásért, amellyel a hazai Leopard 2 típusú harckocsik kezelőszemélyzeteinek képzését segítenék. A PESCO keretén belül Magyarországon létrejövő többnemzeti szimulációs központ működése kapcsán pedig felkérte minisztertársát az együttműködésre és a tapasztalatcserére.

A miniszteri találkozó – amelyen mások mellett jelen volt Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és dr. Németh Gergely, a tárca védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára is - összegzéséül elhangzott: mindkét nemzet számára a legfontosabb érték a katona és az ő megbecsülésük.