Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen harcol az iszlamista lázadók ellen Kenya és Szomália

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 19. 21:37

Megállapodást kötött Kenya és Szomália október 18-án, kedden arról, hogy együttműködnek az iszlamista lázadókkal szembeni katonai fellépés során. Erről a szomáliai fővárosban, Mogadishuban egyeztek meg a két ország kormányának a képviselői.

A kenyai kormányhadsereg még vasárnap behatolt Szomália területére, emberrablók – feltehetően az al-Shabaab milícia tagjainak – üldözésére hivatkozva. Jóllehet a szomáliai kormány a hét elején még azt közölte, erre nem adta áldását, a két ország vezetői kedden megállapodtak abban, hogy összehangolják az al-Shabaab iszlamista milícia elleni katonai fellépésüket.

Az al-Shabaab az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat szövetségese. Bár az Afrikai Unió békefenntartói és a szomáliai kormánycsapatok nagyrészt már kiverték a milícia fegyvereseit Mogadishuból, az al-Shabaab azzal fenyegetőzött, hogy támadásokat hajt végre a fővárosban, hétfőn pedig Kenyában végrehajtandó terrorcselekményeket is kilátásba helyezett, ha Kenya nem vonja vissza a milicisták üldözésére Szomáliába vezényelt katonáit. A kenyai katonák kedden folytatták előrenyomulásukat Szomália déli részén, mintegy száz kilométerre hatoltak be szomáliai területre, s az Afmadow városától 30 kilométerre fekvő Qokani városáig jutottak el.

Kenya két – egyenként mintegy 800 fős – zászlóaljat vezényelt Szomáliába, az egységeket harckocsik, helikopterek és tüzérség támogatja.

A kenyai hadsereg még soha nem küldött ennyit erőt külföldre az ország 1963-as függetlenné válása óta, s fennáll a veszélye annak, hogy a legnagyobb kelet-afrikai gazdasággal rendelkező Kenya belesodródik a két évtizedes szomáliai polgárháborúba.

A keddi mogadishui tárgyalások idején egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy gépkocsiba rejtett pokolgépet a szomáliai külügyminisztérium közelében, aminek következtében az elkövető és legalább három járókelő életét vesztette, hat pedig megsebesült. A két ország kormányküldöttsége feltételezések szerint a minisztériumtól több kilométerre, egy másik épületben tárgyalt egymással.