Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Központi tanévnyitó: tudás, kitartás, tehetség, szorgalom

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. szeptember 4. 10:45

„Aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanul vagy oktat, az vállalja azt is, hogy a tudomány művelése, önmagunk képzése mellett a nemzet ügyét is szolgálja” – húzta alá dr. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központi tanévnyitó ünnepségén, a budapesti Ludovika Arénában, szeptember 3-án, kedden.

Dr. Orbán Balázs tanévnyitó beszédében kiemelte: a legnagyobb múltra visszatekintő európai és tengerentúli egyetemek a nyugati civilizáció részét képezik, hitet tesznek a közösségi értékvállalások, például a nemzet, a család vagy a zsidó-keresztény civilizációs örökség fogalma mellett. A kormányfő politikai igazgatója szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012-es első tanévnyitója óta eltelt tizenkét év lehetőséget teremt arra, hogy megfogalmazzuk a felsőfokú oktatási intézmény küldetését, az oktatási-akadémiai szférában betöltött szerepét.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Akadémiájának mottója, mint megannyi egyetem szlogenje, értéktelített” – szögezte le, hozzátéve: az intézmény vezetése elkötelezett a magyar haza irányában, és annak szolgálatában értéket lát. „Ma számos olyan intézmény van Magyarországon, amely más elvek szerint működik. És persze virágozzék ezer virág, legyenek is ilyen intézmények! Mérkőzzünk meg velük tudásban, tehetségben, kitartásban, szorgalomban! Ha azonban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem olyan oktatókkal és nem olyan diákokkal van tele, akik a magyar hazát szolgálják, ha egyetemi polgárságunk nem köteleződik el a nemzet ügye iránt, akkor az egyetemünk elvéti azt a célt, amiért létrejött” – summázta a jogász-politológus.

2024.09.03_NKE_tanévnyitó_SzL_21

Mint elmondta, az egyetemeknek három szempontot kell szem előtt tartaniuk: a tudás egyenlőségének és a tudomány szabadságának igényét; annak elismerését, hogy létezik egyfajta szellemi-transzcendententális igazság, ami az egyetemi falakon belül ismerhető meg; valamint annak tényét, hogy a szabadság, tudás és az értelem a közösségben végzett munkában, a közösen vallott értékekben, a helyes vezetésben rejlik. Ha elvesszük ezt az étoszt az egyetemtől, akkor tényleg nem marad semmi más, csak diplomagyár – mondta dr. Orbán Balázs, aki úgy látja: újabban sok társadalomban egyre erőszakosabban lépnek fel azokkal szemben, akik kitartanak konzervatívnak ítélt értékvállalásaik mellett. Ilyen Kathleen Stock brit filozófusnak és Eric Kaufmann kanadai politológusnak az egyeteméről történő kiutálása, de akár a Donald Trump volt amerikai elnök ellen, koholt vádak alapján kezdeményezett büntetőeljárások is ide sorolhatók – magyarázta.

2024.09.03_NKE_tanévnyitó_SzL_5

Dr. Deli Gergely, az NKE rektora arról beszélt a tanévnyitón részt vevő hallgatóknak, hogy az intézményben a legjobb helyen vannak ahhoz, hogy megtalálják saját küldetésüket. „Elég csak a katonai és rendőr egyenruhások esküjének szövegére és eskütételük ceremóniájára gondolni, hogy érezzük a szolgálat vállalásnak súlyát. Egyszerre katartikus és hátborzongató, amikor Erkel Ferenc Bánk bán című operájából Bánk áriájának dallamára százak kiáltják együtt: hazámat, életem árán is, megvédem!” – idézte. Mint kiemelte: a haza szolgálata jócskán túlmutat a hagyományos értelemben vett munkahelyi kötelezettségeken. „A közszolgálati képzésben részt vevő fiataloknak egyebek mellett abban rejlik a felelősségük, hogy értékeinket megőrizzék és tovább öregbítsék” – tette hozzá.

Kovács László vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese ünnepi beszédében szólt arról, hogy százhuszonkét szakember kezdheti meg doktori tanulmányait az idei évben. Mint elmondta, a leendő doktoranduszok olyan tudományos kutatásokra adják a fejüket, amelyek olyan problémák megoldását segítik elő, amelyekre eddig nem, vagy csak korlátozott választ tudtak adni. A vezérőrnagy hangsúlyozta a nemzetközi kutatásokban való részvétel fontosságát; szerinte az akadémiai életben éppúgy nélkülözhetetlen a tudomány iránti alázat, mint a hallgatók, kutatók, professzorok összehangolt együttműködése.

2024.09.03_NKE_tanévnyitó_SzL_16

A központi tanévnyitó ünnepség végén fogadalmat tettek az elsőéves hallgatók, akik szalagot tűztek az egyetemi és a kari zászlókra.

Nem adják ingyen a diplomát

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem adja ingyen a diplomát. Nagyon keményen meg kell dolgozni érte, tanulni kell, a tudás nélkül senkiből nem válhat hiteles katonatiszt” – szögezte le portálunknak adott megszólalásában dr. Lippai Péter dandártábornok. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja a központi tanévnyitó ünnepséget követően hozzátette: az NKE-hallgatóknak eleget kell tenniük minden olyan – akár fizikai, akár szellemi – kihívásnak, amely hozzájárul ahhoz, hogy 2028. augusztus 20-án emelt fővel és büszkén állhassanak a fővárosi Kossuth téren, amikor tisztté avatják őket.