Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közreműködnek a közegészségügyi és járványügyi feladatok végrehajtásában

Szöveg: honvedkorhaz.hu |  2020. október 6. 10:55

Az MH Egészségügyi Központ több szervezeti eleme is részt vesz a COVID-19 járvánnyal összefüggésben végzett közegészségügyi és járványügyi feladatok végrehajtásában.

Közegészségügyi és Járványügyi Osztály

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) kiváltotta világjárvány Magyarországon is szükségessé teszi a COVID-19 betegség által sújtott lakosság egészségügyi ellátásának széleskörű, magas szintű biztosítását. Az MH Egészségügyi Központ (MH EK) ellátási körébe tartozó fegyveres testületek és civil lakosság munkaképességének biztosítása a központ kiemelt feladata.

Az MH EK Védelem-egészségügyi Igazgatóság (VEIG) alárendeltségében működő Közegészségügyi és Járványügyi Osztály legfontosabb feladata a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek közegészségügyi és járványügyi szakmai irányítása, ezen belül kiemelten a fertőző megbetegedések kivizsgálása, hazai és nemzetközi rendezvények, katonai gyakorlatok szakirányú biztosítása, az influenza szezonhoz kapcsolódó feladatok ellátása, valamint a külszolgálatra induló személyi állomány misszóspecifikus felkészítése.

Az osztály állandó, azaz 24 órás készenléti szolgálatot lát el a Magyar Honvédség közegészségügyi és járványügyi helyzetének kezelése, monitorozása érdekében. E feladat márciustól - az új koronavírus okozta járványhelyzet kialakulását követően - megsokszorozódott: kapcsolattartás a COVID-19 fertőzöttekkel és szoros kontaktjaikkal, a csapatorvosokkal, valamint a kormányhivatalok kerületi, járási népegészségügyi osztályainak szakembereivel. Szakmai iránymutatásával a Közegészségügyi és Járványügyi Osztály támogatja a honi és a külszolgálati feladatvégrehajtás folyamatosságát.

Közegészségügyi és Járványügyi Osztály (1)
Közegészségügyi és Járványügyi Osztály (2)

Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztály

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kijelölő határozatát követően az MH EK Honvédkórház Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztály (KLDO) Molekuláris Genetikai Laboratóriumi Részleg bevezette és a KLDO további részlegeivel együttműködésben végzi a SARS-CoV-2 vírus kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatokat a Honvédkórház járóbeteg szakrendelései és fekvőbeteg osztályai által ellátott betegei és egészségügyi állománya számára. A járvány súlyosbodásával az MH EK beküldők mellett Heves és Nógrád megye, majd a beutalási rend változásával Budapest III., IV., XIII., XIV, XV. kerülete, továbbá Pest megye váci, dunakeszi, szobi és szentendrei járásainak lakossága is az MH EK ellátási területéhez sorolódott.

A járvány jelen szakaszában a COVID-19 betegség mellett az egészségügyi ellátás teljes spektrumának biztosítása az MH EK feladata, amelyben a Honvédkórház Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztálya (KLDO) valamennyi klinikai szakterület számára szolgáltatja a teljes laboratóriumi diagnosztikai hátteret. A megnövekedett vizsgálati igények teljesíthetősége érdekében az MH EK Védelem-egészségügyi Igazgatóság Tudományos Kutató Laboratóriumi Intézetével együttműködésben történik a saját intézményi beküldők által levett és az országos tisztifőorvos által meghatározott egészségügyi szolgáltatók által beküldött mintákból a SARS-CoV-2 vírus kimutatása.

Közegészségügyi és Járványügyi Osztály (4)
Közegészségügyi és Járványügyi Osztály (3)

Tudományos Kutató és Laboratóriumi Intézet - Mobil Biológiai Laboratórium

Az MH Egészségügyi Központ, Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Tudományos Kutató és Laboratóriumi Intézet 2 laboratóriumával - a Mobil Biológiai Laboratóriummal, valamint a Járványügyi Virológiai Laboratóriummal - komoly szerepet vállal az új koronavírus kimutatásával kapcsolatos teendőkben, emellett alapvető feladatai közé tartozik a Magyar Honvédség akkreditált víz, véralkohol, kábítószer, közegészségügyi, járványügyi, toxikológiai vizsgálatainak, valamint számos kutatási projektnek a végrehajtása.

Az intézet kijelölt állományából - rendkívüli feladatszabás alapján - a CoVid-19 humánjárványhoz kapcsolódóan mobil mintavevő csoport alakítottak ki, ami március 25-től visszavonásig, a hét minden napján, a nap 24 órájában rendelkezésre áll azonnali kivonulásra mintavételezés céljából.

A Mobil Biológiai Laboratórium diagnosztikai képességével támogatja a Magyar Honvédség alakulatainál szolgálatot teljesítő, illetve a hazai és nemzetközi feladatokba bevont állomány biztonságos feladatvégrehajtását. A határvédelmi feladatokkal kapcsolatos diagnosztikai háttér biztosításával pedig nagymértékben hozzájárul hazánk szuverenitásának hatékony védelméhez csakúgy, mint az új koronavírus határokon átívelő terjedése elleni harchoz.

A labor ügyeleti rendszere a nem halasztható, nagyon sürgős, azonnali eredményt igénylő minták, priorizált labordiagnosztikai vizsgálatait is biztosítja.

Közegészségügyi és Járványügyi Osztály (5)
Közegészségügyi és Járványügyi Osztály (6)

Tudományos Kutató és Laboratóriumi Intézet - Járványügyi Virológiai Laboratórium

A Járványügyi Virológiai Laboratórium elvégzett vizsgálatainak nagyobb részét az Nemzeti Népegészségügyi Központ területi kijelölése (5 észak-budapesti kerület és 4 észak-pest megyei járás) útján a laboratóriumba bekerülő minták teszik ki.

Közegészségügyi és Járványügyi Osztály (8)
Közegészségügyi és Járványügyi Osztály (7)