Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A víz nem akadály

Szöveg: Virágos-Kis Sándor őrnagy | Fotó: K. G. őrmester |  2020. október 6. 9:41

Vízi kijuttatási feladatokat hajtottak végre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár harci búvárai, valamint a műszaki szakasz katonái a Jackal Cave 2020 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton, a napokban.

Jackal Cave 2020  (10)

A kiképzésen résztvevők a víz alatti és a víz feletti kijuttatási módokat egyaránt gyakorolták. A búvárok zártrendszerű búvárkészülékkel, vízhatlan zsákokkal, párban és kötelékben, egyre növekvő távolságokon, nappal és éjszaka közelítették meg a kijelölt partszakaszon lévő célpontokat. A víz felszíni kijuttatások gyakorlásánál alapvetően az alakulatnál rendszeresített felfújható gumicsónakokkal gyakoroltak, evezve és motort használva. Külön kihívást jelentett számukra a köves, sziklás parton történő ki- és berakás.

A folyóvizekhez képest a Balaton teljesen más merülési körülményeket jelentett. A víz alatti tájékozódást itt is nehezítette a minimális - illetve sokszor nulla - látótávolság, viszont a nagyobb távolságok víz alatt történő leküzdésekor már figyelembe kellett venni a szél és a hullámzás hatásait is, amik jelentős mértékben befolyásolhatták a navigáció pontosságát.

Jackal Cave 2020  (7)

A kiképzés katasztrófavédelmi, keresés-kutatási valamint mentési feladatai során először alkalmazták a ZODIAC 850PRO típusú hajókat. Egyaránt gyakorolták a vízből mentés különféle technikáit, valamint a sérültek helikopteres kiemelését. A hajóvezetési technikák gyakorlásában nagy segítséget jelentettek az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ tapasztalt, hajózásban járatos katonái, akik a hajóvezetők felkészítését segítették és helyismeretükkel hozzájárultak a feladatok sikeres teljesítéséhez.

A gyakorlat során nappali és éjszakai komplex feladatokra is sor került. Ezek során csoportok egymással együttműködve, kombinált víz felszíni és víz alatti kijuttatási módokat alkalmazva közelítették meg a szárazföldön lévő célpontjaikat.

GALÉRIA