Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kritikus infrastruktúra-védelem katonai segítséggel

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Rácz Tünde |  2023. november 14. 16:05

Nincs nemzeti kibervédelmi stratégia katonai kibervédelmi stratégia nélkül – hangzott el a budapesti Közép-európai Kritikus Infrastruktúra Védelem Nemzetközi Konferencián (ICCECIP). Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar és az MH Kiberműveleti Parancsnokság közös rendezvényén november 13-án és 14-én tíz ország tudományos szakemberei értekeztek szakterületük aktuális kérdéseiről.

„Az idei ICCECIP-konferencia mottója ’Az energiafüggőség hatása a kritikus infrastruktúrák védelmére’ kifejezetten időszerű téma a hibrid hadviselés korszakában” – mondta az esemény megnyitóján Pozderka Gábor ezredes, az MH Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka. Az általa irányított szervezet idén először kapcsolódott be szervezőként is az immáron ötödik alkalommal megrendezett eseményhez.

A csatlakozás időszerű, hiszen – ahogy Pozderka ezredes is megfogalmazta – az energiaszektor kulcsfontosságú a gazdaság számára, illetve az emberek mindennapi életében. Az emberiség számára egyre meghatározóbb kibertérben viszont elképesztő gyorsasággal növekszik azon támadások száma, amelyekkel egy adott ország létfontosságú infrastruktúráját próbálják lebénítani, ideiglenesen kiiktatni; mindenekelőtt pedig energiát, kiberteret, internetet nagy mennyiségben fogyasztó, óriási számú ügyfélkörrel rendelkező szolgáltatókét.

RT1_9243

A napi létszükségletek kielégítéséhez elengedhetetlen, tehát kritikus infrastruktúrák védelméért az adott államok hadseregei is sokat tehetnek, s kívánnak is tenni. A konferencia első előadója, prof. dr. Kovács László dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudományos rektorhelyettese a témában tartott prezentációjában épp ezt vizsgálta, hogy a hadsereg mit tud hozzátenni a civil védelemhez. Véleménye szerint rengeteget, hiszen a nemzeti kibervédelem a katonaira alapoz, a nemzeti kibervédelmi stratégia nem létezhet katonai nélkül.

Szavai nem is lehettek volna aktuálisabbak, mint most, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején. Ugyanis az elmúlt harminc év legnagyobb belföldi gyakorlatának egyik fő célja, hogy a Magyar Honvédség a civil közigazgatással együttműködve teljesítse a kiképzés – többek között – polgári védelmi jellegű feladatait, esetleges jövőbeli szcenáriókra felkészülve.

Az Óbudai Egyetem nevében prof. dr. Rajnai Zoltán, az intézet Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja üdvözölte a konferencia vendégeit, akik számára a két nap alatt összesen hatvanhat előadást tartanak a kritikus infrastruktúra védelem fizikai, politikai, kiber- és egyénvédelmi szekcióülésein, illetve plenáris előadások keretében.