Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: elkezdődött az elmúlt harminc év legnagyobb gyakorlata

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: archív felvételek |  2023. november 14. 15:37

Harminc éve nem látott, többnemzeti országos gyakorlat kezdődött a napokban Magyarországon, amelynek célja, hogy tesztelje hazánk védelmi képességeit. A csaknem ötezer magyar és külföldi katona, valamint több száz haditechnikai eszköz részvételével zajló Adaptive Hussars 2023 bevezető mozzanatai mellett az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsorának eheti adásában betekintést nyerhetünk az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Hídépítő és Támogató Zászlóaljának feladataiba is.

h1

Az elmúlt években jelentősen felerősödtek az Európát érintő biztonsági kihívások, amelyekre a magyar kormány aktívan reagált. Ennek keretében hirdették meg 2016-ban az elmúlt évtizedek legátfogóbb honvédelmi és haderőfejlesztési programját, melynek célja egy korszerű haditechnikai eszközökkel felszerelt, a kor kihívásaira adekvát választ adó Magyar Honvédség létrehozása. Mivel a kormány védelempolitikai megközelítése szerint a legfontosabb szempont, hogy a Magyar Honvédség képes legyen hazánk fegyveres védelmére, ezért szükségessé vált a haderő, valamint a magyar közigazgatás együttműködésének, képességeinek és felkészültségének tesztelése is.

Az Adaptive Hussars 2023, eddigi legátfogóbb hadgyakorlatot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke rendelték el, majd elkezdődött a katonák és az eszközök átcsoportosítása. A honvédelmi miniszter a katonai magazinműsorban kifejtette: a legjobb haditechnikai eszközök is keveset érnek kiválóan képzett magyar katonák nélkül.

h2

Nemcsak a nappalok, de az éjszakák is aktívan teltek a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Műszaki Támogató; valamint Művelettámogató Műszaki Zászlóalj alegységei számára, akik a Szentesi Fokos 2023. elnevezésű tábori kihelyezés hét részeként katasztrófavédelmi és országvédelmi feladatokat gyakoroltak. Míg az első esetben egy fiktív földrengés és annak következményei tették próbára a műszaki mentő alegység katonáinak rátermettségét, addig az országvédelmi gyakorlat során a műszaki századok a műszaki zárrendszer telepítését, szakasztámpont kiépítését és különböző erődítési feladatokat végeztek - a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban beszerzett haditechnikai eszközök segítségével.

Szabó István alezredes, a Műszaki Támogató Zászlóalj parancsnoka kiemelte: a kiképzés tervezési és irányítási munkafázisaiban az Ohiói Nemzeti Gárdától érkezett instruktorok információkkal és tapasztalatokkal segítették az ezredtörzs munkáját.

2023.11.13_adhu23_tiszaroff_viziatkeles 4

Maradjunk még mindig Szentesen! Mi célt szolgál, hogyan üzemel és miért pont éjszaka települ egy logisztikai feltöltőpont? Nos, a katonai logisztikai támogatás célja, hogy békében, valamint válság- és háborús helyzetben elősegítse a katonai szervezetek állandó hadrafoghatóságának és harcképességének fenntartását, megfelelő támogatást nyújtva a katonai műveletek végrehajtásához. Ehhez mérnöki precizitás, gyors kivitelezés, rengeteg nappali és éjszakai gyakorlás és természetesen elhivatottság szükségeltetik. A szentesi műszaki katonák sokrétű feladatai között a műszaki felderítés, a híd- és deszantátkelőhelyek berendezése, fenntartása ugyanúgy szerepel, mint a víztisztítás, valamint az infrastruktúrák helyreállítása és karbantartása.

Az ezred állománya az elmúlt évek alatt a műszaki szakfeladatok, kiképzések végrehajtása mellett folyamatosan bizonyította felkészültségét és elhivatottságát az ország számos pontján.

Az árvízi védekezések mellett segítő kezet nyújtottak a 2010-es vörösiszap katasztrófa sújtotta Kolontáron is, ahol a Torna-patak fölött átívelő – és az iszapáradatban megsemmisült - vasbeton híd helyére építettek egy TMM-3 típusú hidat, de említhetnénk a dunántúli Pincehelyet, ahol 2020-ban az életveszélyesen megrongálódott Kapos-hidat helyettesítették egy Mabey Universal típusú, NATO-ban rendszeresített, előregyártott hídelemekből összerakott átkelővel. Az ilyen hidak megépítése rengeteg tapasztalatot, szaktudást, precizitást és pontosságot igényel; ezek a tulajdonságok nélkülözhetetlenek a szentesi alakulatnál szolgálók számára.

h5

A „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” november 14-ei adása ide kattintva tekinthető meg.