Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Küldetéstudattal bíró katonákra van szükség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Kormány Gábor |  2024. március 14. 21:08

Vasvári Pál kitartása, bátor helytállása ma is aktuális üzenetet hordoz magában - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter március 14-én, csütörtökön Budapesten, a pestszentimrei református templom kertjében a Vasvári kopjafánál tartott koszorúzáson.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a tárcavezető kiemelte, a veszélyek korába lépve újra „ilyen Vasvárikra" van szükség, elszánt, hazaszerető és küldetéstudattal bíró igaz katonákra, akik ismerik képességeiket, tudják feladatuk súlyát. Hozzátette, ez vezetett a tartalékos rendszer megújításához, a területvédelmi ezredek megszervezéséhez, új fejezetet nyitva ezzel a Magyar Honvédség történetében. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, magyarként mind tudjuk, a haza védelmében csak magunkra számíthatunk. Nem várható el mástól, és máshonnan a segítség, a szabadságunkat, a függetlenségünket magunknak kell kivívni, és annak megőrzése is a mi feladatunk. Ezt a célt szolgálja a Magyar Honvédség rendszerszintű megújulása, állományának vérfrissítése, eszközparkjának korszerűsítése.

KRMN1757

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország ütőképes, a kor kihívásaira reagálni tudó haderőt épít, ahol a modern fegyverzet mellé elszánt katonákat keresnek, olyanokat, akik ismerik a hagyományokat, követik elődeik példáját, és az ország biztonságának zálogává válnak majd. Ünnepi beszédében a miniszter kijelentette, a magyar nemzet érdekeit kell oltalmazni, még akkor is, ha ezért támadják őket. A magyar álláspont egyértelmű, Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte, a világ nagyon régen állt olyan közel egy globális katonai konfliktushoz, mint napjainkban, ezért nap mint nap a nemzeti szuverenitás biztosításán és a béke garantálásán dolgoznak. Hozzátette: „ma újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért, ugyanúgy mint 176 éve a márciusi ifjaknak, a saját sorsunkról pedig magunknak kell döntenünk.”

KRMN1334