Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldi harcosok szöknek be Irakba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 6. 16:07

Iraki és közel-keleti hírszerzési tisztviselők szerint a közelmúltban jelentősebb számban szivárogtak be Irakba külföldi harcosok, és ők állhatnak az idei legnagyobb terrortámadások egy része mögött.

Egy közel-keleti hírszerzési tisztviselő nemrégiben úgy becsülte, hogy
csak októberben legalább 250-en szöktek be az országba Szíriából,
Pakisztánból, Szaúd-Arábiából, Líbiából és Jemenből.

Amerikai illetékesek jóval alacsonyabb számról beszélnek, de elismerik, hogy augusztus óta növekedést mutat a tendencia.

Iraki tisztviselők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy egyre több pénz áramlik az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjához. A lázadók 2007 óta összesen mintegy ötmilliárd dollárt kaptak az al-Kaida vezetőitől és „arab nacionalistáktól", akik alig várják, hogy a szunnita muzulmánok visszaszerezzék a hatalmat a síita többségű Irakban.

Kászim al-Muszávi tábornok, Bagdad biztonsági erőinek a szóvivője vasárnap közölte, hogy az iraki erők hat külföldi harcos után kutatnak, akik a legkörözöttebb terroristák listáján szerepelnek. A gyanúsítottak közül egy Szíriába menekült, öten pedig két olyan tartományban bujkálnak, amelyek szunnita többségűek, és Szíriával határosak.

Barry Johnson ezredes, amerikai katonai szóvivő kijelentette, hogy az amerikai erők is érzékelték a külföldi beszivárgók számának enyhe növekedését augusztus óta. Ugyanakkor a szám messze alacsonyabb annál, mint 2005 és 2007 között, amikor arab államokból özönlöttek a harcosok.

Amerikai hírszerzési tisztviselők tavaly közölték, hogy az Irakba tartó külföldi militánsok száma százakról tízekre csökkent, ami szerintük az al-Kaida iraki jelenlétének erős meggyengülését mutatja. Amerikai szakértők kétségbe vonják azt is, hogy valóban olyan nagy mennyiségű pénztámogatást kapnak külföldről az iraki lázadók, mint azt a térségbeli hatóságok gondolják.