Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatástalanították a féltonnás bombát

Szöveg: Szűcs László |  2010. december 6. 15:45

A Magyar Honvédség tűzszerészei december 6-án, a kora délutáni órákban hatástalanították a budafoki gázlónál talált ötszáz kilogrammos, amerikai rombolóbombát. A bomba gyújtószerkezeteit az újpesti hadikikötőben robbantották fel.

Sikeresen hatástalanították a Magyar Honvédség tűzszerészei azt az ötszáz kilogrammos, amerikai gyártmányú rombolóbombát, amelyet még december 4-én, szombaton találtak meg egy kotróhajó kanalában, a Dunán, a budafoki gázlónál.

Hajdu Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a robbanószerkezetet még szombaton délután azonosította a helyszínre kiküldött tűzszerész járőr, ám a rossz időjárás és a sötétedés miatt akkor nem álltak neki a hatástalanításnak. Ráadásul a kotróhajót olyan helyre kötötték le, ahol a hatástalanítás idejére a 6-os számú főutat és a közeli vasúti hidat is le kellett volna zárniuk a tűzszerészeknek.

Éppen ezért döntöttek úgy – tette hozzá az ezredes –, hogy a tűzszerészek december 6-ra halasztják a veszélyes szerkezet hatástalanítását. Hétfőn reggel fél 9-kor futott ki az újpesti hadikikötőből az AM–31-es, Dunaújváros névre hallgató aknamentesítő hajó, Daruka Norbert főhadnagy, hajóparancsnok vezetésével.

A helyszínre érve Gelencsér Imre törzsőrmester, tűzszerész járőrparancsnok úgy döntött, hogy a kotróhajót csaknem egy kilométerrel lejjebb vontatják, mivel ezen a helyen a Duna egyik partján sincsenek lakott települések, utak és hidak az ötszáz méteres sugarú biztonsági körzeten belül.

Hajdu ezredestől megtudtuk: a bomba orr-, és fenékgyújtóval is fel volt szerelve, amelyet a helyszínen viszonylag rövid idő alatt sikerült kiszerelni. A gyújtószerkezeteket homokágyba rakva a hadikikötőbe szállították, ahol még hétfőn délután megsemmisítették. A bombatestet pedig a központi gyűjtőbe vitték.

A parancsnok hozzátette: a Magyar Honvédség AM hadihajói ilyenkor már téli üzemmódban vannak, azaz víztelenítve tárolják őket a hadikikötőben. Hat óra alatt azonban a hajók felébreszthetők „téli álmukból", így gyakorlatilag bármikor bevethetők. A mostani feladat végrehajtására a felkészülést vasárnap reggel kezdték meg az ezred hadihajós alosztályának katonái.

Kapcsolódó cikk:
500 kilogrammos bomba Budafokon

Fotó: Archív