Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

585 milliárd dollár az amerikai fegyveres erőknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 6. 16:38

Az amerikai képviselőház 585 milliárd dollárt szavazott meg a fegyveres erők kiadásaira a 2015-ös költségvetési évben.

A 300:119 arányban lebonyolított, két párti támogatást élvező tervezetben mintegy 521 milliárdot adtak a személyi kiadásokra, a fegyverzetre, a kutatásra és fejlesztésre, és közel 64 milliárdot a „tengerentúli" hadműveletekre, beleértve az afganisztáni, iraki és szíriai háborúskodást. Az utóbbi két helyszínen a légierő 5 milliárd dollárt fordíthat az Iszlám Állam nevű, szélsőséges szervezet állásainak a bombázására. Ugyanebből az összegből kell biztosítani 1500 amerikai katona és tanácsadó iraki állomásoztatását, noha a harci bevetésük nincs tervbe véve.

A hadi költségvetési törvény felhatalmazza a Pentagont a „mérsékeltnek" minősített, azaz nem szélsőséges iszlamista szíriai felkelők támogatására is két éven át. A védelmi minisztérium márciusban 10 milliárd dollárral kevesebb kiadásra kért engedélyt, az Afganisztánból való kivonulás költségcsökkentő hatása miatt, de akkor még nem jelentkezett a több országra is közvetlen veszélyt jelentő Iszlám Állam fenyegetése a közel-keleti térségben.

A szenátusban a jövő héten döntenek a védelmi minisztérium költségvetéséről, és arra lehet számítani, hogy ott is megszavazzák.