Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

96 éve ért véget a Nagy Háború

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 12. 11:32

Európa több országában is megemlékeztek az első világégést lezáró compiegne-i fegyverszüneti egyezmény megkötésének évfordulóján, november 11-én, kedden.

1595982351

Szerte a szigetországban kétperces csenddel adóztak az elesettek emlékének az emlékhelyeken. Londonban több ezren gyűltek össze a Towernál, ahol az egykori várárkot 888 ezer 246 stilizált kerámiapipacs borítja be a centenárium alkalmából. A pipacs Nagy-Britanniában a háborús halottak emléke előtti tisztelgés jelképe. Minden egyes kerámiavirág egy-egy elesett brit, illetve nemzetközösségi katonát jelképez. II. Erzsébet brit királynő, aki a brit fegyveres erők összes fegyvernemének főparancsnoki tisztségét is betölti, férjével, a Fülöp edinburghi herceggel együtt vasárnap helyezte el az emlékezés koszorúit a Towernál.

1595982352

Franciaországban kedden a párizsi Diadalívnél, az Ismeretlen Katona sírjának megkoszorúzásával és az Örökláng felélesztésével vette kezdetét a hivatalos ünnepség. Az észak-franciországi Lens közelében található Notre-Dame-de-Lorette hősi temető közelében felavatták az Emlékezés gyűrűjének nevezett monumentális emlékművet. A dombtetőn álló, 3 méter magas, 345 méter átmérőjű emlékmű mintegy 500 aranyozott acéllapján a franciaországi északi fronton az első világháborúban elesett valamennyi katona – szám szerint 579 609 – nevét feltüntették ábécérendben, nemzetiségük és katonai rendfokozatuk megjelölése nélkül.

Megemlékezést tartottak a belgiumi Ypres-ben, az első világháborúban eltűnt és jeltelen sírban fekvő brit és nemzetközösségi áldozatoknak emléket állító Menin-kapunál is. A kapunál 1927 óta – a német megszállás éveinek kivételével – minden este nyolc órakor kürtszóval emlékeznek meg a háborúban elesett katonákra.

1595982352

A háború szerbiai áldozataira emlékeztek kedden Belgrádban is. Aleksandar Vucic miniszterelnök kiemelte: az ország hatalmas veszteségeket szenvedett abban a négy évben, az emlékezésből viszont egyben erőt is kell meríteni. „Az erőnk abból a tulajdonságunkból ered, hogy tanulni tudunk saját mulasztásainkból és hibáinkból, valamint bátran és határozottan lépünk a jó irányba" – húzta alá Vucic.

A háború négyéves mérlege végül világviszonylatban 10 millió halott, 20 millió sebesült, négy birodalom bukása, Európa térképének átrajzolása, az Egyesült Államok megerősödése és olyan békekötés volt, amely már eleve magában hordozta egy újabb, elkerülhetetlen világháború csíráját.