Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mentőszolgálatnál készülnek a misszióra

Szöveg: Csajbók József zászlós és Dósa Eszter főtörzsőrmester |  2014. november 12. 12:08

Az MH KFOR Kontingens tizenkettedik váltására készülő harctéri életmentő katonák egy hónapon keresztül – váltásos rendben – a szolnoki mentőállomáson vesznek részt szakmai gyakorlaton; a mentőszemélyzettel együtt az  eset- és rohamkocsikon vonulnak ki a bejelentések helyszínre.

1595982353

A speciális felkészítés célja, hogy minden harctéri életmentő katona legalább egy tizenkét órás szolgálatban részt vegyen és a korábban elsajátított ismereteket alkalmazva a mentőtiszt irányításával valós körülmények között, valós eseteket lásson el.

Az első napon Hacsavecz Attila őrmester vette fel a szolgálatot. A munka az eligazítással kezdődött. Rövid ismerkedés után a mentősök gyorsan „befogadták" Attilát a csapatba és megkapta a „gyakornok" felirattal ellátott OMSZ-es mellényét. A mentőtiszti szolgálatot Túri Veronika látta el, aki nagyfokú alapossággal mutatta be a mentőknél használt járműveket és a bennük lévő speciális felszereléseket.

1595982353

A „bemutató" nem tartott sokáig, az egység riasztást kapott. Nappal egy, éjszaka két percen belül el kell hagyni a mentőállomás területét… A szolgálat ideje alatt négy esethez vonultak ki, Attila szerint a legmegrázóbb egy újraélesztés volt, hiszen korábban még nem vett rész újraélesztésben…

Az őrmester a szolgálat végén elmondta, rengeteget tanult a mentős szakemberektől.

Fotó: A szerzők felvételei