Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „béke jegyében” látogatott a Jaszukuni-szentélybe a japán miniszterelnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 28. 18:36

A japán kormányszóvivő szerint nem változtat a kabinet történelemszemléletén Abe Sindzó december 26-i, csütörtöki látogatása az ország háborús halottainak, köztük számos háborús bűnösnek a lelkét őrző tokiói Jaszukuni-szentélybe, amelyet a kormányfő „a béke jegyében” keresett fel.

„Ahogy a miniszterelnök mondta, a látogatás célja egy fogadalomtétel volt, miszerint soha többé nem indítunk háborút, és elkötelezzük magunkat egy olyan korszakot építése iránt, amely mentes a háború okozta szenvedéstől és pusztítástól. Történelemszemléletünk és diplomáciai álláspontunk nem változik az Abe-kormány alatt, és a miniszterelnök őszinte és előzékeny magyarázatot fog adni az érintett országoknak" – mondta Szuga Josihide egy tokiói sajtótájékoztatón.

Abe csütörtökön – beiktatásának első évfordulóján – látogatta meg a vitatott sintó szentélyt, ami miatt a szentélyt a japán militarizmus jelképének tartó Kína és Dél-Korea hevesen tiltakozott, és az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is rosszallását fejezte ki Tokiónak.

A XIX. században emelt szentély hivatalosan az összes háborúban elhunyt japán ember lelkét őrzi, köztük 14 háborús főbűnösét is. A Japán által a XX. század első felében lerohant Kína és Dél-Korea szerint a róluk való megemlékezés országuk megtámadásának dicsőítése, japán politikusok szerint azonban csupán az életüket az országért áldozó emberek előtt róják le tiszteletüket a Jaszukuniban.

Isiba Sigeru, a kormányzó – nevével ellentétben konzervatív – Liberális Demokrata Párt (LDP) főtitkára ugyanakkor bírálta Pekinget és Szöult, és arra szólította fel a két országot, hogy mihamarabb tegyenek eleget a hosszú ideje kétoldalú csúcstalálkozókat sürgető Abe kérésének.

„Helytelen figyelmen kívül hagyni Abét, amikor Japán képviselőjeként jelezte, hogy tárgyalni akar" – mondta Isiba az Aszahi tévé műsorában pénteken.

A kisebbik koalíciós partner, a buddhista-pacifista Új Kometió azonban elítélte Abe látogatását, és a párt vezetője, Jamagucsi Nacuó pénteken felvetette, hogy olyan – háborús bűnösök emléklét nem ápoló – emlékhelyet kell építeni a háborús halottaknak, amelyet a környező országok is elfogadnak.

A japánul békés országot jelentő Jaszukuni-szentélybe tett látogatások hosszú ideje diplomáciai konfliktusok forrásai Japán és szomszédjai között.

Japán kormányfő legutóbb 2006-ban járt a szentélyben Koidzumi Dzsunicsiró személyében, aki ötéves megbízatása alatt minden évben elment a Jaszukuniba, történelmi mélypontra taszítva ezzel Japán és Kína viszonyát.

Habár a japán kormány elismeri az állam háborús bűneit és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kínában és Dél-Koreában sokan nem tartják elégségesnek, illetve elég őszintének a szigetország megbánását, és 68 évvel a II. világháború lezárása után újabb és újabb bocsánatkéréseket követelnek.

Ezzel szemben a nacionalista Abe a közelmúltban többször is hangoztatta, hogy véget kell vetni a folyamatos bocsánatkéréseknek, és az 1947-es pacifista alkotmány megváltoztatását is „történelmi küldetésének" nevezte.