Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél Szudán – A kormány elkötelezte magát a tűzszünet mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 28. 20:39

Elkötelezte magát az azonnali tűzszünet mellett a dél-szudáni kormány december 27-én, pénteken a hat kelet-afrikai országot tömörítő IGAD regionális szervezet bejelentése szerint, miközben hadserege visszafoglalta a felkelőktől az olajban gazdag Felső-Nílus szövetségi állam fővárosát, Malakalt.

A dél-szudáni polgárháborús felek között közvetítő IGAD Nairobiban tartott csúcstalálkozóját követően kiadott nyilatkozatában azt írta: a szervezet „üdvözli, hogy a dél-szudáni kormány elkötelezte magát a harcok azonnali beszüntetése iránt".

Ugyanakkor a nyilatkozatból az is kiderül, hogy a felkelők egyelőre nem egyeztek bele a fegyvernyugvásba. Őket az IGAD arra szólította fel, hogy „tegyenek a (kormányéhoz) hasonló vállalást".

A világ legfiatalabb államában két hete alakultak ki harcok a dinka etnikumhoz tartozó Salva Kiir elnök csapatai és a nuer etnikumú Riek Machar volt alelnökhöz hű fegyveresek között. Machar korábban azt tűzte a tűzszünet feltételéül, hogy engedjék szabadon letartóztatott politikai szövetségeseit.

Az IGAD bejelentésével párhuzamosan a dél-szudáni kormány közölte, hogy visszafoglalták a felkelőktől az olajban gazdag Felső-Nílus szövetségi állam fővárosát, Malakalt. Ez már csak azért is fontos győzelem Kiir erői számára, mert jelenleg csak Felső-Nílusban folyik olajkitermelés, Dél-Szudán többi olajmezőjén felfüggesztették a munkát a harcok miatt.

A hadsereg a napokban több másik fontos települést is visszafoglalt a felkelőktől.

A december 15-én kitört harcokban óvatos becslések szerint is ezrek vesztették életüket a 10,8 milliós országban. Az ENSZ pénteki jelentése szerint a dinkák és a nuerek közti konfliktusban mintegy 122 ezer ember vált földönfutóvá, közülük 63 ezren a világszervezet táboraiban kerestek menedéket.

A harcok miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán a világszervezet dél-szudáni békefenntartó missziójának (UNMISS) sürgős megerősítéséről döntött, 12 500 katonára és 1323 rendőrre emelték az ENSZ-erők eddigi, ténylegesen 6700 katonát és 670 rendőrt magában foglaló létszámát.