Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A CIA nem akar több vízbe fojtásos kihallgatást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 12. 21:30

John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) igazgatója április 11-én, hétfőn újabb nyilatkozatban erősítette meg, hogy a jövőben sem engedélyezi a vízbe fojtás szimulálásával tartott kihallgatást, amelyet az Egyesült Államokban törvény tilt – még akkor sem, ha az új amerikai elnök erre utasítaná.

Brennan nem először szólal meg ez ügyben, ezúttal az NBC televíziónak adott interjújában fejtette ki álláspontját. „Hallom a szócsatákat, de soha nem egyezem bele, hogy ezeket a kihallgatási módszereket alkalmazzuk, a végsőkig kitartunk" – hangsúlyozta az igazgató. „Egyetlen CIA-tiszt sem alkalmazhatja többé ezt a módszert" – szögezte le.

Az előválasztási kampányban hetek óta téma a CIA által egykor alkalmazott kihallgatási módszer. Leginkább Donald Trump, a republikánusok pillanatnyilag vezető elnökjelölt-aspiránsa szorgalmazná e módszer alkalmazását a terroristagyanús személyek kihallgatásakor. Trump többször közölte: amennyiben őt választják az Egyesült Államok elnökévé, utasítást ad e 2009-ben betiltott, a nemzetközi jog szerint is kínzásnak minősülő kihallgatási technika újbóli bevezetésére. Trump nemcsak a vízbe fojtás szimulálását elevenítené fel, hanem – saját megfogalmazása szerint – „még ennél is pokolibb módszereket" alkalmazna, hogy a potenciális terroristákból információkat préseljen ki.

Trump vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor – aki felmérések szerint kezdi behozni hátrányát Trumppal szemben – szintén leszögezte, hogy nem tartja kínzásnak ezt a kihallgatási módszert, és noha „széles körben" nem alkalmazná, elnökként – mint fogalmazott – „bármilyen kihallgatási metódust felhasználna, hogy országát biztonságban tudja".

A CIA a közel háromezer halálos áldozatot követelő, 2001. szeptember 11-én elkövetett egyesült államokbeli terrormerényletek után vezette be a vízbe fojtás szimulálását mint kihallgatási módszert. Barack Obama 2009 elején, elnöksége első napjaiban rendelettel tiltotta be.