Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A damaszkuszi média szerint a koalíciós erők légicsapást mértek a hadsereg állásaira

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. május 26. 17:55

Az amerikai vezetésű szövetségesek légicsapást mértek május 24-én, csütörtök hajnalban a szíriai kormányhadsereg állásaira az ország keleti, sivatagos részén – jelentette a szíriai állami média és a Hezbollah libanoni síita libanoni szervezet katonai hírszolgálata.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség egy meg nem nevezett katonai vezetőre hivatkozva azt írta, hogy az Albu Kamal és Hamímija települések közötti néhány katonai létesítményt agresszió érte, az amerikai vezetésű szövetség harci gépei mértek rájuk csapást. A damaszkuszi vezetés szövetségesének, a Hezbollahnak a katonai médiuma szerint a légicsapásokat a T2 néven ismert, az iraki határ közelében, az Eufrátesztől 100 kilométernyire nyugatra fekvő energiaipari létesítmény közelében hajtották végre. A szóban forgó térségben tevékenykednek az amerikai vezetésű szövetség által támogatott szárazföldi alakulatok, amelyek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcolnak.

Bill Urban százados, az amerikai Középső Parancsnokság szóvivője közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy „nem kaptak operatív jelentést arról, hogy a szíriai kormány katonai létesítményei vagy kormányerők ellen hajtott volna végre légitámadást az Egyesült Államok vezette szövetség". A Pentagon nevének elhallgatását kérő szóvivője szintén azt közölte, hogy „nem áll a rendelkezésükre ezeket a jelentéseket igazoló értesülés".

Az AFP francia hírügynökség egy nevének elhallgatását kérő szíriai katonai vezetőtől úgy értesült, hogy a légitámadások után az IÁ is támadást intézett a kormányhadsereg Deir-ez-Zór tartományban lévő állásai ellen, a légicsapások és a dzsihadisták támadása következtében több kormánykatona meghalt és jelentős károk keletkeztek. Az áldozatok között sem iráni, sem libanoni katonák nincsenek – tette hozzá.