Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszakhatárt jelentett a SALT I. aláírása

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2018. május 26. 16:48

Negyvenhat évvel ezelőtt, 1972. május 26-án írta alá Richard Nixon és Leonyid Brezsnyev a SALT I. szerződést, amely az első kézzelfogható eredményt jelentette az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti nukleáris fegyverkezési verseny korlátozásában.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió 1969 második felében kezdett tárgyalni az interkontinentális nukleáris hadászati támadórakéták (intercontinental ballistic missiles, röviden ICBM) és az ezek elhárítására irányuló rendszerek (anti-ballistic missiles, ABM) kiépítésének keretek közé szorításáról. Az egyezkedés első kézzelfogható eredménye az 1972. május 26-án aláírt SALT I. szerződés volt. Az egyezmény más országok atomarzenálját nem érintette.

Mérföldkő

1599187589
A két vezető atomhatalom a ’70-es évektől több egyezményben is kötelezettséget vállalt arra, hogy nem alkalmazzák katonai célokra a nukleáris technológiát. Az 1972 májusában aláírt SALT I. egyezmény a támadófegyverek számát csak részben korlátozta, sokkal inkább az ellenrakéta-rendszerekre helyezték a hangsúlyt. A betartás ellenőrzéséhez elsősorban mindkét fél a saját katonai műholdakat használhatta fel. Az első SALT (azaz Strategic Arms Limitation Talks – tárgyalások a hadászati fegyverek korlátozásáról) szerződést több mint háromévnyi egyeztetést követően 1972. május 26-án, Moszkvában írta alá Richard Nixon, az Egyesült Államok elnöke, illetve Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára. Az egyezmény még ugyanazon év októberében hatályba is lépett.

A SALT I. elsődleges célja a második világháború végén kialakult erőviszonyok fenntartása, a fegyverkezési verseny elharapózásának megakadályozása volt. Washington és Moszkva a szerződésben egyaránt vállalta, hogy nem épít újabb rakétasilókat a szárazföldeken, illetve nem állítanak hadrendbe „nagyobb számú" új, közepes hatótávolságú nukleáris töltetek célba juttatására alkalmas tengeralattjárókat. Utóbbiak a szerződés értelmében kizárólag helyettesítés céljából, vagyis akkor állhattak munkába, amennyiben régi modelleket leselejteztek. Az egyezmény számszerűleg rögzítette a szóban forgó eszközök számát. Ennek értelmében a Szovjetunió 1054, az Egyesült Államok pedig 1618 interkontinentális ballisztikus rakétát tarthatott rendszerben, a tengeralattjárók esetében pedig 44:62 volt az arány, szintén az amerikaiak javára. A fedélzeti ballisztikus rakétákat illetően az egyezmény 950 amerikai és 710 szovjet rakétában határozta meg a plafont.

Kiegészítő vállalások

1599187591
A SALT I. részét képezte az ABM-szerződés (Anti-Ballistic Missile Treaty) is, amely a rakétaelhárító hadászati védelmi fegyverrendszerek korlátozásait rögzítette. A felek úgy vélték, e korlátozások gátat vethetnek a támadófegyverek mindenféle józan mértéket túllépő fejlesztésének, másrészt az a megfontolás is szerepet játszott a döntésben, hogy ezek alkalmazását is aránytalanul kockázatosnak ítélték. A szóban forgó szerződésben a felek kötelezték magukat arra, hogy nem telepítenek további nukleáris védelmi fegyverrendszereket. A kivételt egy-egy gócpont jelentette a fővárosok és a saját interkontinentális ballisztikus rakéták állásainak 150 kilométeres körzetében, maximális mértékben száz kilövőállással és rakétaelhárító rakétával, korlátozott hatósugarú és számú radarokkal. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió azt is vállalta, hogy a kísérleti telepeken is legfeljebb 15 kilövőállást üzemeltetnek. A szerződés jegyében egyikük sem fejlesztett ki mozgó szárazföldi, légi, űrbeli vagy tengeri támaszponttal rendelkező ABM-rendszereket, illetve olyan kilövőállásokat sem, amelyek alkalmasak voltak egynél több rakéta indítására vagy a gyors utántöltésre.

A SALT I-gyel megkezdődött folyamat szerves részeként 1974-ben már Gerald Ford amerikai elnök tárgyalt Brezsnyevvel a további nukleáris enyhülés érdekében. A két szuperhatalom 2400-ban maximálta a hadászati fegyverhordozó eszközök számát – nem arányos megoszlásban –, a többtöltetű robbanófejek célba juttatására alkalmas hordozókét pedig 1320-ban. Ezen egyezmény képezte az 1979-ben Bécsben aláírt SALT II. alapját, amit szovjet részről újfent Brezsnyev, amerikai oldalról pedig Jimmy Carter szignált kézjegyével. Utóbbi megállapodást azonban nem ratifikálták, vagyis nem lépett hatályba.