Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dróntámadásokról tárgyalna a leendő pakisztáni miniszterelnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 14. 22:50

Navaz Sarif leendő pakisztáni kormányfő hétfőn kijelentette: javítani kíván országa és az Egyesült Államok kapcsolatain, de figyelmeztette Washingtont, hogy figyelembe kell vennie a pilóta nélküli repülőgépekkel (drónokkal) végrehajtott támadásokkal kapcsolatos pakisztáni aggodalmakat is.

Sarif, aki a szombati parlamenti választásokon aratott győzelmének köszönhetően ismét kormányfő lesz, hangsúlyozta: Washington élvezni fogja Iszlámábád „maradéktalan támogatását" az afganisztáni katonai kivonulás során. A 100 ezer amerikai katona túlnyomó többsége a tervek szerint 2014 végéig hagyja el Afganisztánt.

Az amerikai pilóta nélküli repülőgépekről kilőtt rakéták, amelyek célpontjai a délnyugat-pakisztáni törzsi vidékeken az afgán határ mentén rejtőzködő, iszlamista al-Kaida-harcosok és tálib szövetségeseik, erőteljes Amerika-ellenességet váltanak ki Pakisztánban, mert civil áldozataik vannak és megsértik a nemzeti szuverenitást – írta az AFP hírügynökség.

„A drónok kihívást jelentenek a szuverenitásunkra" – mondta Navaz Sarif külföldi újságíróknak lahori rezidenciáján. „Ez nagyon fontos kérdés, és az aggodalmainkat világosan meg kell érteni. Egészen biztosan tárgyalni fogunk róla amerikai barátainkkal" – tette hozzá.

Sarif legutóbbi kormányfői megbízatásának 1999-ben a hadsereg akkori főnöke, Pervez Musarraf katonai államcsínye vetett véget. Musarraf jó kapcsolatokat ápolt Washingtonnal, ám a két ország viszonyát több válság nehezítette Musarraf 2008-as távozása után.

A legsúlyosabb válság 2011 ősze és 2012 nyara között volt, amikor Iszlámábád fél éven át megtiltotta a NATO afganisztáni nemzetközi biztonsági erői (ISAF) számára az utánpótlási szállítmányok áthaladását a területén, miután egy NATO-légicsapásban 24 pakisztáni katona halt meg az afgán határ közelében.

Azóta a pakisztáni-amerikai viszony ismét javult, és Sarif jelezte: a további javulást kívánja elősegíteni.

„Úgy vélem, jó a viszonyunk az Egyesült Államokkal. Mindkettőnknek meg kell a másikat hallgatni" – mondta. „Ha bármelyik félnek aggodalmai vannak, válaszolnunk kell ezekre, és ezáltal erősíteni kell a kapcsolatot".