Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változatos programokkal várják a látogatókat az idei katonazenekari fesztiválok

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. május 15. 7:30

Május 17-én, Kaposváron kezdődik meg az idei katonazenekari fesztiválévad. A rendezvényeken részt vevő zenekarok idén is változatos programokkal készülnek a közönség szórakoztatására.

Csizmadia Zsolt ezredes a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a fesztiválokra történő szakmai felkészülés – a zenei műsor összeállítása és begyakorlása, illetve a szakalaki bemutatók megújítása – pár hónappal a fellépések előtt kezdődik meg. „Általában minden zenekar két-három fesztiválon vesz részt, de minden fesztivál más: az egyes rendezvényeken összevont zenekari program fut, amit az adott városban diszlokáló karmester állít össze az én bábáskodásom mellett" – tette hozzá a Magyar Honvédség főkarmestere. Mint az a fentiekből is sejthető, a fesztiválok programja egymáshoz képest teljesen eltérő. „Nem konzervprodukciókról van szó" – szögezte le Csizmadia ezredes.

1595954143

Ami az egyes rendezvények műsorát illeti, idén nem érvényesül olyan típusú célzatosság, mint például az Erkel- vagy Liszt-évek esetében, de az adott esztendő zenei aktualitásai mellett a szóban forgó városok kulturális eseményei is kihatnak a programra. „Mindig figyelünk arra, hogy kapcsolódjunk az efféle alkalmakhoz, ha pedig nincs ilyen, akkor is minél sokszínűbb, sokoldalúbb programra törekszünk. A palettánk elég széles, és nagyon fontos, hogy a közönség ne mindig ugyanazt kapja" – mondta a főkarmester.

„Mindig ragaszkodom hozzá, hogy legyen a fesztiválok műsorában magyar darab, hiszen a nemzeti kultúránk állandó és örök értékeire büszkének kell lennünk, és ezeket közvetítenünk is kell a hallgatóság felé. Emellett pedig a populáris számok is elengedhetetlenek, hiszen fontos megmutatni, hogy egy 2013-ban működő, jól felkészült, magasan kvalifikált szakemberekből álló katonazenekar nem kizárólag indulókat képes játszani, hanem adott esetben rádióban elhangzó műveket is. Nyilvánvalóan játszunk katonazenét is, de az is szempont, hogy mindenki megtalálja a műsorban a zenei ízlésének megfelelő darabokat, és aki kilátogat a fesztiválra, úgy érezze: a műsor hozzá szól" – emelte ki.

A közönség összetétele az utóbbi évek tapasztalatai szerint teljesen heterogén, a babakocsiban tolt kisgyerekektől a fiatalokon át egészen az idős korosztályig. „Ez a muzsika kortalan. Valakit az vonz, milyen szépen, milyen jó hangzással játszanak a zenészek, másokat pedig a csillogó hangszerek látványa vagy a katonás vonulás fog meg. Úgy gondolom, a katonazene a nemzeti és a honvédségi kultúra olyan szegmense, amely minden korosztályra hatni tud, mindenki mást lát meg benne. Arról nem is beszélve, hogy az emberek mástól nem láthatnak ilyen produkciót, és az elhangzó művek egy részét is kizárólag koncertteremben lehet élvezni. Vagyis ez egy abszolút sokoldalú színfolt" – vélekedett Csizmadia Zsolt.

Egy katonazenekari fesztivál természetesen a honvédség egészét is népszerűsíti. „A katonazenekarok tevékenysége révén az egyenruhát és a honvédséget közelebb lehet hozni az emberekhez. Olyan híd ez, amely békés eszköz, a zene révén ismerteti meg az embereket a haderővel. Azt szoktam mondani, ez az egyik legjobb, pozitív propagandaeszköz a honvédség pr-jának formálására, amely egyben maximális mértékben tükrözi a katonaéletet, a honvédségi létet is."

1595954143

Az idei fesztiválmenetrend két állomással bővül a tavalyihoz képest, egy rendezvényen négy-négy zenekar játszik majd. Az első fesztivál Kaposváron május 17-18-án lesz, és még ebben a hónapban, Tatán folytatódik a sorozat. Júliusban Debrecenben és Székesfehérváron élvezheti a közönség a katonazenészek muzsikáját, augusztusban pedig Szolnokon és Szentendrén. Az évad szeptemberben, Hódmezővásárhelyen zárul.