Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dzsihadisták nagyszabású támadást indítottak egy kurdok lakta város ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 12. 22:50

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nagyszabású támadást indított március 11-én, szerdán a török határ közelében lévő, kurdok lakta Rász-el-Ain észak-szíriai város ellen – közölte a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az IÁ-nak több mint ezer harcossal sikerült elfoglalnia a várostól 30 kilométerre lévő egyik falut. A harcokban több tucatnyian estek el mindkét oldalon – tette hozzá az OSDH. Értesülését megerősítette az egyik kurd párt, a Demokratikus Unió Pártjának (PYD) a szóvivője, annyiban pontosítva azt, hogy a kurdok 12 embert veszítettek.

Az el-Haszeke tartományban lévő, 50 ezer lakosú város egyszer már volt véres harcok színtere, amikor 2103-ban kurd harcosok kiűztek onnan sok szíriai lázadót és az al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihadistát. Onnan a határon át Ceylanpinar török városba vezet átkelő. Rász-el-Aint és a környező falvakat a szíriai kurdok fő harci szervezete, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) védik. A PYD az YPG politikai szárnya.

A kurd harcosok az IÁ elleni nemzetközi koalíció légi segítségével néhány héttel ezelőtt űzték ki egy másik határvárosból, a nyugatabbra lévő Kobaniból a dzsihadistákat, azóta több kisebb települést is elfoglaltak Kobani környékén, Aleppó tartományban, és haladnak keleti irányban, Rakka tartomány felé, ahol az IÁ által kikiáltott kalifátus székhelye van.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció kedden bejelentette, hogy sikerült „elvágni" a dzsihadisták által Szíria és Irak között használt közlekedési útvonalakat az északkelet-szíriai Tell-Hamísz város térségében. Kurd harcosok múlt pénteken foglalták vissza a dzsihadista terrorszervezettől Tell-Hamíszt, amelyet egy héten át ostromoltak. A település visszafoglalása kiemelt céljuk volt. Az IÁ valószínűleg azért indított támadást Rász-el-Ain ellen, mert vissza akarja venni a kezdeményezést – írta a Reuters hírügynökség.